Γρίπη, ιώσεις, μηνιγγίτιδα: Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας;

Πώς μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου από τη γρίπη; Υπάρχει τρόπος να καταλάβω αν το παιδί έχει μια απλή ίωση ή αν τελικά νοσεί με τον Η1Ν1;

Σε τι διαφέρουν τα συμπτώματα της γρίπης από εκείνα του κορωνοϊού; Άραγε, πόσο πρέπει να ανησυχώ για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας;

Με την εποχική γρίπη να βρίσκεται σε έξαρση, τις ιώσεις να καραδοκούν, τον κορωνοϊό να λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας και περιστατικά μηνιγγίτιδας να κάνουν την εμφάνισή τους, πολλοί είναι οι γονείς που αισθάνονται μια έντονη ανησυχία σε ό,τι αφορά στην υγεία των παιδιών τους.

Τα συμπτώματα που μπορούν να μας παραπλανήσουν

Η έντονη αυτή ανησυχία είναι απολύτως κατανοητή, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι πολλές από τις ασθένειες τις οποίες προαναφέραμε παρουσιάζουν συμπτώματα τα οποία μοιάζουν σημαντικά μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, πολλοί είναι οι γονείς οι οποίοι δεν γνωρίζουν πως τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας Β μοιάζουν πάρα πολύ -κυρίως σε πρώτο στάδιο- με εκείνα της απλής γρίπης, η οποία καταγράφει πολλά περιστατικά αυτή την περίοδο. Από πονοκέφαλο μέχρι υψηλό πυρετό και εμετό: Τα κοινά συμπτώματα της απλής γρίπης και της μηνιγγίτιδας Β είναι αρκετά και σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να παραπλανήσουν τον γονιό με αποτελέσματα να χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι το παιδί να λάβει την κατάλληλη θεραπεία!

Ο γονιός πιστεύει πως πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», μέχρι τη στιγμή που τα συμπτώματα αρχίζουν να γίνονται πιο έντονα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός πως η μηνιγγίτιδα Β θεωρείται μια «ύπουλη» νόσος. Αρκεί να αναφέρουμε πως έπειτα από αρκετά κρούσματα μηνιγγίτιδας που καταγράφηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μόνο μέσα στον περασμένο Δεκέμβριο παρατηρήθηκαν και νέα περιστατικά. Μάλιστα, το ένα από αυτά αφορούσε σε ένα βρέφος πέντε μηνών από τη Μυτιλήνη και είχε τραγική κατάληξη αφού το μωρό έχασε τη ζωή του, ενώ άλλο ένα αφορούσε σε μια 15χρονη κοπέλα από τον Βόλο.

Η συμπτωματολογία μπορεί να μας παραπλανήσει, ωστόσο, και σε ό,τι αφορά στις διαφορές της κοινής γρίπης με τη γρίπη Η1Ν1 -η οποία δύναται να εμφανίσει περισσότερες επιπλοκές και να οδηγήσει ακόμη και στην πνευμονία.

Βλέπετε, στην Ελλάδα, εποχικές εξάρσεις γρίπης σημειώνονται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, με το φαινόμενο να κορυφώνεται τον Μάρτιο. Πώς όμως μπορούμε να καταλάβουμε αν το παιδί μας έχει την εποχική γρίπη ή τον ιό Η1Ν1; Τα συμπτώματα και σε αυτές τις δύο περιπτώσεις μοιάζουν πολύ και μάλιστα, δεν διαφέρουν σημαντικά από εκείνα της μηνιγγίτιδας -στο αρχικό της στάδιο. Ο πυρετός είναι συνήθως κοινός και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, στην κοινή γρίπη δεν φτάνει συχνά σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Το αίσθημα κόπωσης, ο πονοκέφαλος, η καταρροή, ο πονόλαιμος και ο βήχας είναι μερικά ακόμη κοινά συμπτώματα που μπορούν να μας παραπλανήσουν.

Ψυχραιμία και εμβολιασμός

Με την ανησυχία να είναι ιδιαίτερα έντονη το τελευταίο διάστημα και να εντείνεται από όσα ακούμε στην τηλεόραση και διαβάζουμε -σχεδόν σε καθημερινή βάση πλέον- στο Διαδίκτυο, σίγουρα σε πρώτο στάδιο αξίζει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας.

Σε δεύτερο στάδιο είναι σημαντικό να δράσουμε υπεύθυνα. Δηλαδή αντί να κάνουμε υποθέσεις και να πανικοβαλλόμαστε, πρέπει να αναλάβουμε πραγματική δράση, βάζοντας σε πρώτο πλάνο την πρόληψη. Και το μόνο ουσιαστικό προληπτικό μέτρο που μπορούμε να λάβουμε σε κάθε περίπτωση, είναι ο εμβολιασμός.

Πράγματι, με αφορμή τις εποχικές ιώσεις, είναι σημαντικό οι γονείς να επισκεφτούν τον παιδίατρό τους και να ενημερωθούν για τη σημασία της πρόληψης και τις περισσότερο σοβαρές νόσους, όπως τη μηνιγγίτιδα Β. Διότι πρόκειται για μια νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσεις -προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες- και εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες, προκαλώντας μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις μόνιμες αναπηρίες ή οδηγώντας ακόμη και στον θάνατο. Το στοιχείο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία σχετίζεται με τον τρόπο μετάδοσης της νόσου, αφού μπορεί να «περάσει» από έναν ενήλικα σε ένα παιδί μέσα από καθημερινές συνήθειες, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

Και στην περίπτωση της μηνιγγίτιδας Β, λοιπόν, μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ένα ουσιαστικό προκλητικό μέτρο για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της νόσου -και μάλιστα, ακόμη και για μωράκια από δύο μηνών και άνω!

Ναι, σίγουρα είναι λογικό και κατανοητό να ανησυχούμε για την υγεία τον παιδιών την περίοδο που διανύουμε όμως, με ψυχραιμία, σωστή ενημέρωση από τον παιδίατρό μας και τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, θα μπορέσουμε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το κάθε πρόβλημα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved