Παιδικός διαβήτης: Αιτίες, συμπτώματα & αντιμετώπιση
Τι είναι ο παιδικός διαβήτης, ποια είναι τα συμπτώματα και τι μπορούμε να κάνουμε;
Τα τελευταία χρόνια, τα περιστατικά με διαβήτη έχουν αυξηθεί παγκοσμίως. Αντίστοιχα, αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από παιδικό διαβήτη, γεγονός που κάνει πολλούς γονείς να ανησυχούν.
Ο διαβήτης χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, τον Τύπο 1 και τον Τύπο 2. Σύμφωνα με έρευνες περίπου 17 στα 100.000 παιδιά έχουν διαβήτη και μάλιστα, το 90% των παιδιών πάσχει από διαβήτη Τύπου 1.
Ποια η διαφορά του διαβήτη Τύπου 1 και τον διαβήτη Τύπου 2;
Ο διαβήτης τύπου 1 στα παιδιά εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη. Στον συγκεκριμένο τύπου διαβήτη, η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, ωστόσο μπορεί κάποιο παιδί να εμφανίσει διαβήτη τύπου 1 ακόμα και αν δεν έχει κάποιος άλλος στην οικογένεια. Σε αυτήν την περίπτωση τα αίτια της εμφάνισής του παραμένουν άγνωστα.
Ο διαβήτης τύπου 2, αν και δεν τον βρίσκουμε συχνά στα πολύ μικρά παιδιά, μπορεί να συμβεί όταν δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη ή όταν η ινσουλίνη που υπάρχει στον οργανισμό δεν λειτουργεί σωστά. Η συγκεκριμένος τύπος διαβήτης, σχετίζεται με τις κακές διατροφικές συνήθειες των παιδιών που υιοθετούν ήδη από την πολύ μικρή τους ηλικία.
Ποια είναι τα συμπτώματα του διαβήτη στα παιδιά;
Τα πιο συνήθη συμπτώματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου είναι:
- συνεχής δίψα
- έντονη κόπωση
- απώλεια βάρους
- συχνή ούρηση
Κάποια παιδιά ενδέχεται να εμφανίσουν στομαχόπονο, πονοκέφαλο, ακόμα και προβλήματα συμπεριφοράς.
Τι κάνουμε εάν το παιδί μας έχει διαβήτη;
Όπως και στους μεγάλους, έτσι και στα παιδιά, η θεραπεία του διαβήτη περιλαμβάνει τη χορήγηση ινσουλίνης, η οποία σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου.
Τα παιδιά που νοσούν με διαβήτη πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τον γιατρό τους -ιδανικά ανά τρίμηνο- και να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις μία φορά το χρόνο για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων.
Επιπλέον, οι γονείς είναι σημαντικό να έχουν πάντα στο μυαλό τους:
- συχνές μετρήσεις του σακχάρου,για να προσαρμόζουν τη δόση της ινσουλίνης, ώστε να αποφεύγουν την υπεργλυκαιμία και την υπογλυκαιμία. Είναι επίσης σημαντικό
- να μην παραλείπεται η δόση της ινσουλίνης που πρέπει να παίρνει το παιδί καθημερινά
- η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική, για τη διατήρηση σταθερού βάρους
- η άσκηση βοηθά να μειώνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και να βελτιώνεται η δράση της ινσουλίνης.
Πηγή: diabetes.co.uk