Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις μυρμηγκιές
Μυρμηγκιές στο δέρμα: Πώς τις αντιμετωπίζουμε;
Οι μυρμηγκιές ή αλλιώς ιός των θηλωμάτων -HPV, προκαλούν κοκκινίλες (ερυθρότητα) και απολέπιση.
Αιτίες που προκαλούν τις μυρμηγκιές στα παιδιά
Αξίζει να σημειωθεί πως ο χρόνος επώασης μπορεί να είναι από ένας μέχρι οκτώ μήνες, πράγμα που σημαίνει πως οι μυρμηγκιές μπορεί να εμφανιστούν αρκετά αργότερα από την πρόσληψη του ιού, οπότε είναι και ιδιαιτέρα δύσκολο να βρεθεί η συγκεκριμένη αιτία και να ενοχοποιηθεί η αμμουδιά ή η ντουζιέρα.
Μυρμηγκιές - Συμπτώματα στα παιδιά
Πώς θα διαπιστώσουμε όμως ότι το παιδί πάσχει από μυρμηγκιές; Θα εμφανίσει στα πέλματα μια πάχυνση της κεράτινης στοιβάδας της επιδερμίδας, μία «υπερκεράτωση», όπως λέγεται. Χαρακτηριστικό είναι πως σχηματίζονται μικρά εντοπισμένα «κολάρα», κυκλικές βλάβες δηλαδή, που μοιάζουν με μικρά στεφανάκια, τα οποία αν τα ξύσουμε, από κάτω θα δούμε κάτι σαν κόκκους πιπεριού. Τα μαύρα αυτά στίγματα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μικρά θρομβωμένα -βουλωμένα δηλαδή- αγγεία. Αν ακούσετε το παιδί σας να παραπονιέται, μην σπεύσετε να το μαλώσετε, αφού οι μυρμηγκιές προκαλούν πόνο. Μπορεί να περπατάει και να πονάει ή έστω να αισθάνεται μια ενόχληση.
Πώς θα θεραπεύσουμε τις μυρμηγκιές;
Τις περισσότερες φορές οι γιατρός θα συστήσει κάποιο διάλυμα που εφαρμόζεται τοπικά. Αν όμως οι μυρμηγκιές επιμένουν, τότε θα πρέπει να γίνει μια μικρή επέμβαση. Τις περισσότερες φορές ο γιατρός θα «επιτεθεί» με κρυοπηξία. Αφού ξύσει την περιοχή που πάσχει, στη συνέχεια θα την παγώσει με υγρό άζωτο. Πρόκειται για μια απλή επέμβαση με ακτίνες λέιζερ, η οποία είναι εξίσου αποτελεσματική και ασφαλής. Η διάρκεια της θεραπείας με το διάλυμα διαρκεί περίπου ένα μήνα. Αν γίνει κρυοθεραπεία, οι μυρμηγκιές θα φύγουν ύστερα από μια έως τρεις συνεδρίες ανά εικοσαήμερο.