Πόσος χρόνος απαιτείται να αποβάλλει το παιδί ένα ξένο σώμα που κατάπιε;
Τι έδειξε έρευνα που πραγματοποίησαν γιατροί.
Η κατάποση ξένου σώματος, όπως μικρά κομμάτια από παιχνίδια, από κηρομπογιές, από πλαστελίνες, είναι από τα πιο συχνά περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς με μικρά παιδιά.
Τις περισσότερες φορές το ατύχημα συμβαίνει σε κλάσματα δευτερολέπτου και χωρίς να έχει προλάβει ένας από τους δύο γονείς να αντιδράσει. Συνήθως, αν το παιδί δεν έχει καταπιεί το αντικείμενο και το κρατάει στο στόμα του, ο γονιός το αφαιρεί. Τι γίνεται όμως στην αντίθετη περίπτωση; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποβληθεί από τον οργανισμό;
Στο ερώτημα αυτό αποφάσισαν να δώσουν απάντηση έξι παιδίατροι με επικεφαλής τον Dr. Andrew Tagg.
Μπήκαν λοιπόν στη διαδικασία να καταπιούν μικρά πλαστικά κομμάτια και στη συνέχεια κατέγραψαν το χρόνο που χρειάστηκε το πεπτικό τους σύστημα για να τα αποβάλλει.
Οι εθελοντές παιδίατροι από το ιατρικό ιστολόγιο Don't Forget the Bubbles γνώριζαν ότι υπήρχαν πολλά δεδομένα σχετικά με την κατάποση κερμάτων, το πιο συνηθισμένο ξένο αντικείμενο που καταπίνουν τα παιδιά και ότι χρειάζονται έως και δύο εβδομάδες για να το αποβάλλουν.
Ωστόσο υπήρχαν ελάχιστα στοιχεία για τι συμβαίνει όταν το παιδί καταπίνει ένα μικρό πλαστικό παιχνίδι. Έτσι, αποφάσισαν να καταπιούν μικρά κεφάλια Lego και να καταγράψουν σε πόσο χρόνο ο οργανισμός τους θα τα απέβαλλε.
Τι έδειξε η έρευνα
Σύμφωνα με δηλώσεις των παιδιάτρων που κατάπιαν τα Lego, αυτό το πείραμα φυσικά και δεν μπορούσε να γίνει σε παιδιά παρά μόνο σε ενήλικες και μάλιστα από ειδικούς.
Η ομάδα των ερευνητών κρατούσε ημερολόγιο καταγράφοντας όλες τις κινήσεις τους αλλά και τη λειτουργία του εντέρου τους. Επίσης, μέτρησαν πόσο καιρό χρειάστηκε να διασχίσει το Lego το πεπτικό τους σύστημα μέχρι την …έξοδό του από τον οργανισμό μέσω μιας κλίμακας που ονόμασαν FART (Found and Retrieved Time).
Για τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες, κατά μέσο όρο ο χρόνος που χρειάστηκαν για να αποβάλλει ο οργανισμός τους το ξένο σώμα (κεφάλια Lego) μέσω του πεπτικού σωλήνα ήταν 1,71 ημέρες. Δυστυχώς, για έναν από τους συμμετέχοντες το Lego δεν βρέθηκε ποτέ.
Τα καλά νέα είναι το συγκεκριμένο ξένο σώμα, φάνηκε να περνά χωρίς επιπλοκές από το έντερο, τουλάχιστον για τους ενήλικες. Αλλά όπως προειδοποιούν στο ιστολόγιό τους οι ερευνητές, η μελέτη δεν πρέπει να λειτουργήσει παραπλανητικά για τα παιδιά και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους γονείς για τι βάζουν στο στόμα τους.
Με πληροφορίες από το themombeat.com