Υγεία παιδιού: Λοιμώξεις των αυτιών και αντιμετώπιση

Η πιο συχνή λοίμωξη των αυτιών που παρατηρείται στα παιδιά είναι η ωτίτιδα.

Υγεία παιδιού: Λοιμώξεις των αυτιών και αντιμετώπιση

Όταν μολύνεται το αυτί η ευσταχιανή σάλπιγγα – το στενό πέρασμα που συνδέει το μέσο τμήμα του αυτιού, ο μικρός θάλαμος πίσω από το τύμπανο, στο πίσω μέρος του λαιμού εμποδίζεται.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η σάλπιγγα είναι γεμάτη αέρα και διατηρεί το χώρο πίσω από το τύμπανο χωρίς υγρό. Ωστόσο στην εκδήλωση κάποιας αναπνευστικής λοίμωξης, μιας αλλεργίας ή ενός κρυώματος στα παιδιά, η σάλπιγγα μπορεί να κλείσει και υγρό να αρχίσει να συσσωρεύεται στο μέσο αυτί. Το αποτέλεσμα είναι να αρχίσουν να αναπτύσσονται βακτήρια στο σημείο αυτό. Καθώς η μόλυνση συνεχίζεται, η πίεση στο τύμπανο μπορεί να αυξάνεται σταδιακά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δονείται πλέον φυσιολογικά και να προκαλεί πόνο.

otitida sta paidia 1

Σε κάθε περίπτωση ο παιδίατρος θα πρέπει να εξετάσει το παιδί με το ωτοσκόπιο, ώστε να ανιχνευθεί κάποια πιθανή φλεγμονή και τυχόν υγρό πίσω από το αυτί. Στην περίπτωση που εντοπιστεί κάποια μόλυνση θα χρειαστεί η χορήγηση αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση του βακτηριακού πληθυσμού και την μείωση του συσσωρευμένου υγρού. Ωστόσο τα αντιβιοτικά δεν είναι πάντα απαραίτητα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του παιδιάτρου.

Όταν ένα παιδί εμφανίζει τακτικές ωτίτιδες και το υγρό που συσσωρεύεται συνεχίζει να υπάρχει στο σημείο, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει την ιατρική αντιμετώπιση των λοιμώξεων αυτών, με νοσοκομειακή εισαγωγή του παιδιού.

otitida sta paidia 3

Στο σημείο αυτό αξίζει μία επισήμανση για να γίνει πλήρως κατανοητή μία λανθασμένη αντιμετώπιση: οι μολύνσεις των αυτιών δεν είναι μεταδοτικές, με αποτέλεσμα όταν υποχωρήσει ο πόνος ή ο πυρετός το παιδί να μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο με απόλυτη ασφάλεια. Αυτό όμως δεν σημαίνει διακοπή της αντιβιοτικής θεραπείας, καθώς και σε αυτό το σημείο θα πρέπει οι γονείς να τηρούν απόλυτα και κατά γράμμα τις οδηγίες που έχει δώσει ο παιδίατρος σχετικά με το φάρμακο και τη διάρκεια λήψης του.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

Διαβάστε επίσης:
Ωτίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Ωτίτιδα παιδιού: Η μη ολοκλήρωση της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερη λοίμωξη

Ωτίτιδα και παιδί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved