Πώς θα αντιμετωπίσετε το παιδικό άγχος των παιδιών

«Το παιδί μου είναι αγχωμένο. Πώς μπορώ να το βοηθήσω;» Το ερώτημα που έρχεται δεύτερο, όταν ο γονιός συνειδητοποιήσει και κατανοήσει, πως το παιδί του μπορεί πράγματι να είναι αγχωμένο.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το παιδικό άγχος των παιδιών

Κάποιοι από τους λόγους που μπορεί να το στρεσάρουν είναι το φορτωμένο καθημερινό πρόγραμμα με δραστηριότητες, οι σχολικές επιτεύξεις, η δραματοποιημένη πληροφόρηση μέσα από την τηλεόραση και το διαδίκτυο, οι κακές σχέσεις στο σχολείο και ο σχολικός εκφοβισμός, οι γονεϊκές συγκρούσεις, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή ζώου, κλπ.

paidiko agxos

Πώς λοιπόν μπορούν οι γονείς να προστατέψουν το παιδί τους από αγχώδεις καταστάσεις;

Αυτό που χρειάζεται να προσέξουν, είναι όχι μόνο η δημιουργία αλλά και η διατήρηση ενός περιβάλλοντος που το παιδί νιώθει ασφάλεια και σιγουριά.

Η καθημερινή ρουτίνα – που πολλοί μπορεί να διαμαρτύρονται για την ύπαρξή της – δημιουργεί αυτή την αίσθηση, καθώς το παιδί ξέρει τι θα κάνει και πότε.
Ο τρόπος διαχείρισης του άγχους από τους γονείς είναι επίσης ένα παράδειγμα προς μίμηση για το παιδί ενώ τα προγράμματα με τα οποία έρχεται σε επαφή στην τηλεόραση θα ήταν καλό να περνάνε από τον έλεγχο των γονέων.

Αναφορικά με τα οικογενειακά ζητήματα, είτε αυτά προέρχονται από τις οικονομικές δυσκολίες της περιόδου είτε από κάποια επικείμενη μετακίνηση της οικογένειας, θα ήταν γόνιμο να συμμετέχει και το παιδί στις συζητήσεις ως ισάξιο, ανάλογα βέβαια με την ηλικία του. Έτσι, θα ενημερώνεται για ότι αφορά την οικογένεια και δεν θα νιώθει την ανασφάλεια ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν γνωρίζει αλλά απασχολούν τους γονείς του.

paidiko agxos d

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, είναι σύνηθες, οι γονείς να προτιμούν να μην ασχοληθούν με το παιδικό άγχος, θεωρώντας ότι είναι κάτι παροδικό και θα περάσει σύντομα. Με τον τρόπο αυτό ίσως καλύπτουν και τη δική τους αμηχανία. Η επικοινωνία, είναι ίσως το δυνατότερο όπλο που μπορεί να νικήσει το παιδικό άγχος και να βοηθήσει, τόσο τους γονείς, όσο και τα παιδιά, να απολαύσουν αυτή την όμορφη περίοδο της ζωής τους.

Ας έχουμε στο μυαλό μας πως τα παιδιά χρειάζεται να ζήσουν την παιδική τους ηλικία μέσα από τον χρόνο για ξεκούραση και παιχνίδι.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Διαβάστε επίσης:

Παιδικό άγχος: Πού οφείλεται;

Παιδικό στρες: «Μικρό παιδί... Μα πού βρήκε τόσο άγχος;»

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved