Επιβεβαιωμένο! Η μητρότητα σας αλλάζει καθώς το DNA του μωρού σας γίνεται μέρος των κυττάρων σας!
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πώς αισθάνεται η εγκυμονούσα όταν κυοφορεί τόσους μήνες στο μωρό της!
Οι περισσότερες το περιγράφουν ως εμπειρία ζωής, άλλες νιώθουν πως πραγματικά αλλάζουν ως άνθρωποι… Και δεν μιλώ για τις σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μιλώ για τις πιο βαθιές εσωτερικές αλλαγές όπου μία γυναίκα αισθάνεται πως «κάτι έχει αλλάξει» μέσα της! Και σίγουρα αλλάζει εφόσον τόσες ορμονικές μεταβολές επηρεάζουν ακόμη και την ψυχολογία της. Ερευνητές όμως διαπίστωσαν πως αλλαγές συμβαίνουν και σε κυτταρικό επίπεδο του DNA (μικροχιμαιρισμός- microchimerism), όπου ένας μικρός αριθμός κυττάρων που προέρχονται από άλλο άτομο (έμβρυο) μπορεί να βρεθεί στο σώμα του ατόμου του ξενιστή (μητέρα).
Γιατί ονομάστηκε χιμαιρισμός;
Η ονομασία προήλθε από την Χίμαιρα της Ελληνικής μυθολογίας, το γνωστό τέρας με τα τρία κεφάλια, με σώμα τράγου και ουρά φιδιού, που προήλθε από την ένωση του Τυφώνα με την Έχιδνα, έχοντας πλέον χαρακτηριστικά τριών διαφορετικών οργανισμών.
Βιολογικά εννοούμε τους οργανισμούς που έχουν γενετικό υλικό προερχόμενο από τον συνδυασμό δύο ή περισσοτέρων οργανισμών.
Ο χιμαιρισμός μπορεί να συμβεί με:
1. Συγχώνευση δύο γονιμοποιημένων ωαρίων σε ένα, όταν το ένα έμβρυο απορροφήσει τα κύτταρα του εμβρύου που πέθανε (δίδυμα), καταλήγοντας να έχει και τα δικά του κύτταρα αλλά και του άλλου δίδυμου
2. Τεχνητός χιμαιρισμός, πχ. η μεταμόσχευση οργάνων-μυελού των οστών, εμβολιασμένα φυτά
3. Μητρικός μικροχιμαιρισμός, όπου κύτταρα από το έμβρυο περνούν στο αίμα και ενσωματώνονται στους ιστούς της μητέρας. Βέβαια, αυτό συμβαίνει έστω και για λίγο στην εγκυμονούσα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου τα κύτταρα αυτά παραμένουν στη μητέρα για χρόνια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα εμβρυϊκά κύτταρα είναι σαν "πολυδύναμα" βλαστοκύτταρα - μπορούν να αναπτυχθούν σε διαφορετικά είδη ιστών και να αφομοιωθούν. Μελέτη διαπίστωσε ότι τα δείγματα κυττάρων που συλλέχθηκαν από 26 μητέρες με αγόρια περιείχαν χρωμοσώματα Y ( χρωμόσωμα που σχετίζεται με τα αρσενικά). Αν και ακόμη δεν είναι πλήρως κατανοητή η αλληλεπίδραση των μητρικών κυττάρων με τα εμβρυϊκά κύτταρα, πιστεύεται πως «βρίσκονται» σε ιστούς που επηρεάζουν άμεσα το έμβρυο, όπως οι μαστικοί αδένες για την παραγωγή μητρικού γάλακτος και ο εγκέφαλος για να ενεργοποιηθούν τα μητρικά ένστικτα.
Η μητρότητα σας αλλάζει!
Μαρτυρίες μαμάδων αναφέρουν πως μετά τη γέννα παρατήρησαν αλλαγές στο τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς τους, όπως για παράδειγμα, να πάψουν να ασχολούνται με μικρολεπτομέρειες, να είναι πιο υπομονετικές, πιο προσεκτικές ως προς την ασφάλειά τους. Να βάζουν στόχους και προτεραιότητες, να εκτιμούν και να χαίρονται περισσότερα πράγματα όπως την υποστηρικτική στάση του συντρόφου, να δέχονται τις προκλήσεις, να διαχειρίζονται τις «ξαφνικές» αλλαγές, να φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους, τη διατροφή τους, αλλά και να νιώθουν μεγαλύτερο άγχος και φόβο ως προς τα γηρατειά και την υγεία τους, μην πάθουν κάτι και «αφήσουν» μόνα τα παιδιά τους ή να προλάβουν να τα δουν να δημιουργούν τις δικές τους οικογένειες…
Πολλές επίσης άρχισαν να κατανοούν την δική τους μητέρα και τη συμπεριφορά της, να την αγαπούν περισσότερο και να την σέβονται, δικαιώνοντας την γνωστή φράση: «όταν θα γίνεις μάνα και εσύ, τότε θα με καταλάβεις».
Σίγουρα αρκετές από εσάς θα ταυτιστείτε με τις παραπάνω μαρτυρίες, όπως και αρκετοί μπαμπάδες επίσης, καθώς ο ερχομός ενός παιδιού δεν είναι μία απλή υπόθεση αλλά αντίθετα, χρειάζεται ωριμότητα, σύνεση και καθημερινές αλλαγές στις συνήθειες και στους τρόπους συμπεριφοράς από τους γονείς, παρέχοντας ασφάλεια ώστε να μεγαλώσει όσο το δυνατόν με τις καλύτερες προδιαγραφές.
«Τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί, γεννιέται επίσης και η μητέρα. Δεν υπήρχε πριν, η γυναίκα υπήρχε αλλά ποτέ η μητέρα. Η μητέρα είναι μια νέα ύπαρξη» Osho Rajneesh
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας