Ευγνωμοσύνη: Πώς θα καλλιεργήσετε στα μικρά σας μία πιο αισιόδοξη στάση ζωής
Έχετε σκεφτεί πως το να είναι κανείς ευγνώμων για ότι του έχει δώσει η ζωή μπορεί να ωφελήσει ακόμα περισσότερο τον εαυτό του κατακτώντας και άλλους πιο δύσκολους στόχους;
Ναι, η ευγνωμοσύνη είναι μία στάση ζωής που βοηθά να εστιάζουμε στα θετικά και να αποφεύγουμε τις αρνητικές σκέψεις που μας κρατούν δέσμιους σε καταστάσεις και σχέσεις που μας ρουφούν την ενέργεια και μας «στεγνώνουν».
Φανταστείτε λοιπόν πως μπορείτε να καλλιεργήσετε στα μικρά σας αυτή την πιο αισιόδοξη στάση ζωής και πόσο θα ωφεληθούν ως αυριανοί ενήλικες.
Το να μάθετε στα παιδιά σας να λένε ευχαριστώ για όλα όσα έχουν είναι μία αρχή. Μην φοβάστε πως θα πάψουν να διεκδικούν το καλύτερο. Ίσα ίσα μάλιστα, που όπως έχει φανεί και από έρευνες, όσο καλύτερα νιώθει ένας άνθρωπος με τον εαυτό του, τόσο μεγαλύτερη δημιουργικότητα αλλά και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του αποκτά, διεκδικώντας με πιο σωστό τρόπο αυτό που αναζητά.
Η ευγνωμοσύνη είναι ένα τέτοιου είδους συναίσθημα που χαρίζει θετική διάθεση και εμπιστοσύνη στον εαυτό – θετική εικόνα εαυτού, όπως συνηθίζουμε να λέμε.
Μας απομακρύνει από τις αρνητικές σκέψεις και όλα όσα επακολουθούν από τον φαύλο κύκλο τους, μας απελευθερώνει να πετάξουμε προς την απόκτηση των στόχων μας. Πέρα από αυτή την πλευρά, οφέλη υπάρχουν στη σωματική και ψυχική μας υγεία, εφόσον η καλή διάθεση ενισχύει και ενισχύεται από την έκκριση των «αντικαταθλιπτικών» μας ορμονών, της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης που μας βοηθούν να νιώθουμε όμορφα και ευχάριστα.
Ναι, η ευγνωμοσύνη και η πιο θετική στάση ζωής μπορούν να μας εφοδιάσουν και οργανικά με ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε πιο «γεμάτοι» και ευδιάθετοι. Και όσο πιο ευδιάθετοι είμαστε, τόσο περισσότερη ενέργεια έχουμε να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα και τις δυσκολίες της, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη στον εαυτό και την αυτοεκτίμησή μας. Και όσο καλύτερα νιώθουμε με τον εαυτό μας, τόσο καλύτερα μπορούμε να σχετιστούμε και με τους άλλους ανθρώπους μας σε φιλικό, επαγγελματικό αλλά και ερωτικό επίπεδο.
Για παράδειγμα, καλύτερες ερωτικές σχέσεις έχουν τα ζευγάρια που ο καθένας νιώθει όμορφα με τον εαυτό του και δεν γίνεται βάρος στον άλλον, ούτε προσπαθεί να τον κρατήσει «δεμένο» δίπλα του επειδή φοβάται πως θα τον χάσει μόλις χαλαρώσει τα …λουριά!
Ευγνωμοσύνη και θετικότητα στα παιδιά
Όπως έχει φανεί λοιπόν και από έρευνες που γίνονται τα τελευταία 20 χρόνια με την εμφάνιση της θετικής ψυχολογίας – προφανώς δεν είναι τυχαία και η εξέλιξη αυτής της μορφής ψυχοθεραπείας μέσω της εστίασης στο θετικό - τα παιδιά που εκφράζουν ευγνωμοσύνη είναι πιο θετικά και δεν μοιράζονται τα συναισθήματά τους είναι πιο φιλικά αλλά και πιο ενθουσιώδη, με μεγαλύτερη συναισθηματική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση στα συναισθήματα και στα προβλήματα των γύρω τους.
Αναπτύσσουν καλύτερε σχέσεις με τους συνομηλίκους και τους φίλους τους, ενώ μεγαλώνοντας καταφέρνουν και έχουν πιο επιτυχημένες ερωτικές σχέσεις.
Επιπλέον, τα παιδιά που μαθαίνουν να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους και να λένε ευχαριστώ για όλα όσα έχουν, αποκτούν καλύτερη σχέση με τον εαυτό τους, έχουν μεγαλύτερη και καλύτερη εικόνα εαυτού και αυτοεκτίμηση-εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, μαθαίνουν να στηρίζονται στις δυνάμεις τους και να διεκδικούν τους στόχους τους, είναι πιο αισιόδοξα και εστιάζουν στις θετικέ πλευρές της ζωής, την οποιαδήποτε αποτυχία δεν την χρεώνονται και δεν ταυτίζονται τόσο μαζί της, γεγονός που σημαίνει πως εξακολουθούν να προσπαθούν για το καλύτερο και δεν «πέφτουν» επειδή δεν τα κατάφεραν σε κάτι.
Αντίθετα, μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν την αποτυχία και πώς να παίρνουν τα μέγιστα από αυτήν μέσω του τι δεν έκαναν καλά και πως μπορούν να το βελτιώσουν. Αποτέλεσμα, και οι σχολικές επιδόσεις να είναι καλύτερες όπως και όλη η στάση ζωής που υιοθετούν και πορεύονται…
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας