Ένας διαφορετικός χαλβάς από αυτούς που έχετε φτιάξει.
Ο χαλβάς είναι ένα παραδοσιακό γλυκάκι που φτιάχνουμε πολλές και πολλοί στα σπίτια μας. Συνήθως η συνταγή που τον συνοδεύει είναι εύκολη 1, 2 ,3 ,4. Δηλαδή... 1 κούπα ηλιέλαιο, 2 κούπες σιμιγδάλι χονδρό, 3 κούπες ζάχαρη και 4 κούπες νερό.
Σήμερα όμως η συνταγή είναι διαφορετική, έρχεται από την Τουρκία και ναι θα ξετρελάνει εσάς και την οικογένειά σας.
Προετοιμασία: 5'
Eκτέλεση: 30'
Υλικά
για τον χαλβά
- 80 γραμμάρια βούτυρο
- 100ml ηλιέλαιο
- 1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα (ή κουκουνάρι ή φιστίκια Αιγίνης)
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 3 κ.τ.σ μελάσα
για το σιρόπι
- 400 ml γάλα
- 200 ml νερό
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
Βήματα
-
Πρώτα από όλα, βάλτε το γάλα να ζεσταθεί μαζί με το νερό σε μια κατσαρόλα. προσοχή μην το κάψετε. Αφαιρείτε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη για να λιώσει σιγά σιγά. Ανακατέψτε και αφήστε στην άκρη.
-
Βάλτε το βούτυρο μαζί με το λάδι στο τηγάνι.
-
Μόλις αρχίσει να λιώνει το βούτυρο προσθέστε το σιμιγδάλι και το αλεύρι. Τσιγαρίστε λίγο και προσθέστε τα καρύδια ή τα φιστίκια. 'Ο,τι έχετε διαλέξει.
-
Ανακατέψτε προσεκτικά και σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ροζ χρώμα.
-
Σιγά σιγά ρίξτε το σιρόπι που φτιάξατε με γάλα και ανακατέψτε όπως φαίνεται και στο βίντεο.
-
Προσθέστε τη μελάσα και ανακατέψτε καλά.
-
Ο χαλβάς είναι έτοιμος. Σερβίρετε και απολαύστε.