Θα μπορούσε να είναι τσουρέκι αλλά είναι ψωμί.
Μετά από το φαγοπότι των γιορτών και την κατανάλωση πολλών γλυκών, ήρθε η ώρα για ένα διάλειμμα.
Γι’ αυτό και σημερινή μας συνταγή δεν είναι για γλυκό αλλά για ένα λαχταριστό ψωμί που μπορείτε να απολαύσετε σκέτο, με το φαγητό σας, με μέλι, με λίγο τυρί ή με ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας.
Ω διαδικασία δεν είναι καθόλου δύσκολη, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή για να φουσκώσει καλά το ζυμάρι.
Το βίντεο θα σας βοηθήσει να φτιάξετε αυτό το φανταστικό ψωμάκι χωρίς να ταλαιπωρηθείτε καθόλου.
Προετοιμασία: 6'
Eκτέλεση: 25'
Υλικά
- 800 γρ. αλεύρι
- 450 ml ζεστό γάλα
- 150 γρ γιαούρτι
- 50 γρ ανάλατο βούτυρο
- 10 g μαγιά ξερή ή 30 g φρέσκια μαγιά
- 10 γρ ζάχαρη
- 15 γρ αλάτι
Βήματα
-
Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι και προσθέτετε την μαγιά και τη ζάχαρη.
-
Πάνω από τη μαγιά ρίξτε λίγο από το ζεστό γάλα και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί.
-
Προσθέστε σταδιακά το αλάτι, το γιαούρτι, το βούτυρο και το υπόλοιπο γάλα και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
-
Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε την να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά.
-
Μετά από 15 λεπτά ζυμώστε την ξανά προσθέτοντας όσο το δυνατόν λιγότερο αλεύρι, μέχρι να έχετε μια λεπτή και ομοιόμορφη ζύμη.
-
Στη συνέχεια αφήστε το να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά. Μετά από 30 λεπτά πασπαλίστε τον πάγκο με αλεύρι και απλώστε τη ζύμη αρχικά με τα χέρια σας και στη συνέχεια με ένα πλάστη πάχους 3 mm. Το ζητούμενο είναι να έχει η ζύμη ένα παραλληλόγραμμο σχήμα.
-
Αφήστε πέντε δάχτυλα περίπου από την άκρη της ζύμης και με ένα μαχαίρι χαράξτε μικρές γραμμές ( μόνο από τη μία πλευρά)
-
Ξεκινήστε από την άλλη πλευρά να τυλίγετε προς τα πάνω τη ζύμη ρολό μέχρι οι χαρακιές να είναι προς τα πάνω.
-
Μεταφέρετε το ρολό σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, το αλείφετε με έναν κρόκο αυγού και το ψήνετε στους 180 βαθμούς C για περίπου 25 λεπτά. Όταν ψηθεί το ψωμί, το αλείφετε με λάδι ή βούτυρο για επιπλέον λάμψη ( προαιρετικά).