Crumble (κραμπλ) μήλου με βρώμη

Mamatsita
Crumble (κραμπλ) μήλου με βρώμη

Cramble με μήλα και βρώμη - Μια λαχταριστή και νόστιμη συνταγή

Bigstock

Μια πανεύκολη και νόστιμη συνταγή!

Τόσες συνταγές έχουμε φτιάξει με μήλα, να μην φτιάξουμε κι ένα κραμπλ μήλου;
Τώρα μπορεί και να μου πεις “τι είναι πάλι αυτό το κραμπλ”;

Crumble (κραμπλ) σημαίνει θρυμματίζω και πάνω σε αυτό, δημιουργήθηκαν πάρα πολλές συνταγές, κυρίως γλυκές.

Το κραμπλ είναι μια πολύ εύκολη συνταγή η οποία εμφανίστηκε στην Αγγλία κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν ένας έξυπνος τρόπος να ψήνουν πίτες, δίχως να χρησιμοποιούν αρκετές ποσότητες από υλικά τα οποία ήταν σε έλλειψη εκείνη την εποχή.

Κι έτσι αντί να φτιάχνουν φύλλο για να σκεπάσουν τις πίτες τους, κάτι που χρειαζόταν αρκετό αλεύρι, έφτιαχναν κραμπλ. Εκτός όμως από λόγους οικιακής οικονομίας, το να φτιάξεις κραμπλ είναι πανεύκολο και δεν χρειάζεται μεγάλος χρόνος προετοιμασίας.

Το κραμπλ αυτό, το έφτιαξα με μήλα, καθώς είναι φθινόπωρο και είναι η εποχή τους.
Μπορείς όμως, να το φτιάξεις και με αχλάδια (στην εποχή τους τώρα και αυτά).
Κι όταν καλοκαιριάσει ένα κραμπλ με ροδάκινα είναι επίσης υπέροχο.

Πολύ εύκολη γλυκιά συνταγή, ιδανική για τις φθινοπωρινές ψύχρες ή τα κρύα του χειμώνα. Ψήνεται στον φούρνο και μοσχοβολά όλο το σπίτι. Μετατρέπεται και σε πρωινό, σερβιρισμένο πάνω από μερικές κουταλιές γιαούρτι. Όχι δηλαδή, πως κι αυτό δεν σερβίρεται ως επιδόρπιο!

Υ.Γ. Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.

Θα χαρώ να τα λέμε διαδικτυακά.

Με ♥️ Mamatsita

Προετοιμασία: 10'

Eκτέλεση: 20'

Υλικά

για το κραμπλ:

  • 120 γρ. αλεύρ
  • 80 γρ. βρώμη
  • 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 100 γρ. βούτυρο

για τα μήλα:

  • 5-6 μήλα
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • χυμό & ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 κούπα σταφίδες
  • 1/2 κούπα κράνμπερι (προαιρετικά)

Βήματα

  • Σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ προσθέτω όλα τα υλικά για το κραμπλ και τα ανακατεύω απαλά.
  • Προσθέτω στο μείγμα το βούτυρο και ανακατεύοντας και θρυμματίζοντας το με το χέρι, δημιουργώ στο μείγμα την υφή ψίχουλων.
  • Προσοχή: το βούτυρο πρέπει να είναι παγωμένο και κομμένο σε κύβους.
  • Βάζω το κραμπλ στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσω τα μήλα.
  • Σε ένα βαθύ μπωλ προσθέτω τα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε τέταρτα, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, την καστανή ζάχαρη, τις σταφίδες και τα κράνμπερι κι ανακατεύω πολύ καλά όλα τα υλικά.
  • Αδειάζω αυτό το μείγμα στο πυρίμαχο σκεύος που χρησιμοποιώ. Απλώνω καλά τα μήλα και στη συνέχεια τα σκεπάζω με το μείγμα του κραμπλ. Ισιώνω την επιφάνεια με την πίσω μεριά ενός κουταλιού.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά, ή μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν και η επιφάνεια να αποκτήσει τραγανή, χρυσαφένια όψη.
  • Tiπ : για ακόμα μεγαλύτερο τραγανό αποτέλεσμα, πρόσθεσε μερικά καβουρδισμένα φιλέ αμυγδάλου
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved