Δεν θέλετε να βάλετε βούτυρο ή μαργαρίνη στο κέικ σας ή απλά ξεμείνατε; Τότε βάλτε ηλιέλαιο.
Θέλετε ένα σοκολατένιο κέικ για να συνοδέψετε το απογευματινό σας τσαγάκι ή το πρωινό καφεδάκι στο γραφείο; Το μικρό σας σας ζήτησε ένα αφράτο γλυκό; Όποιος και αν είναι ο λόγος που βρεθήκατε στο άρθρο μας, θα μάθετε τη συνταγή για νόστιμο και αφράτο κέικ χωρίς βούτυρο ή μαργαρίνη.
Κι όμως! Το ηλιέλαιο μπορεί να κάνει ένα κέικ νόστιμο, περισσότερο αφράτο και αρκετά ελαφρύ.
Σημειώστε τα υλικά της συνταγής και φτιάξτε το κι εσείς.
Τρόποι για να «σώσετε» ένα στεγνό κέικ
Προετοιμασία: 10'
Eκτέλεση: 15'
Υλικά
- 100 γραμμάρια κουβερτούρα
- 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κ.τ.γ. baking powder
- 300 γραμμάρια κρυσταλική ζάχαρη
- 100 γραμμάρια ηλιέλαιο
- 1 κ.τ.γ. κρέμα ταρτάρ
- 4 μεγάλα αβγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
Βήματα
-
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
-
Λαδώστε ή βουτυρώστε το ταψάκι σας (24cm)
-
Βάλτε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και λιώστε τη. Αφαιρέστε τη μόλις λιώσει και αφήστε την στην άκρη να κρυώσει για 5 λεπτά.
-
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι και τη ζάχαρη. Κάντε ένα κενό στη μέση του μπολ και ρίξτε τους κρόκους και το λάδι μαζί με 100 ml κρύο νερό. Ανακατέψτε.
-
Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τα ασπράδια με την κρέμα ταρτάρ μέχρι να έχετε μαρέγκα.
-
Ρίξτε μέσα στη σοκολάτα το μείγμα με τους κρόκους και το ηλιέλαιο. Ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
-
Με προσοχή αδειάστε τη μαρέγκα μέσα στο σοκολατένιο μείγμα. Μόλις ομογενοποιηθεί, βάλτε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα.
-
Ψήστε για 50 λεπτά. Μέχρι να φουσκώσει, να πάρει ωραίο χρώμα και έως ότου βγαίνει το μαχαίρι που θα βάλετε στο κέντρο του κέικ, καθαρό.
-
Μόλις ψηθεί, βγάλτε το και αφήστε το να κρυώσει 5 λεπτά πριν το ξεφορμάρετε.
-
Πασπαλίστε ζάχαρη άχνη ή περιχύστε λιωμένη μαύρη σοκολάτα από πάνω.