Επτά υγιεινές συνταγές για σπιτικό ψωμί με λίγες θερμίδες (vid)
Ιδανικές για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή θέλουν να δοκιμάσουν διαφορετικές γεύσεις ψωμιού.
To ψωμί βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας και οι ειδικοί συστήνουν να το καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση σε αντίθεση με την αντίληψη ότι μας παχαίνει.
Η μεταβολή του βάρους εξαρτάται κυρίως από το συνολικές ημερήσιες θερμίδες που προσλαμβάνουμε.
Η κατανάλωση του ψωμιού αποτελεί λοιπόν μια υγιεινή επιλογή και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει ωφελούν τον οργανισμό πολλαπλά:
- Φυτικές ίνες, απαραίτητες για την καλή πέψη και λειτουργία του εντέρου.
- Άμυλο, που αποτελεί «γρήγορη» πηγή ενέργειας του οργανισμού.
- Βιταμίνες της ομάδας Β (Β1 και Β2), οι οποίες συνεισφέρουν στην καλή κατάσταση του νευρικού συστήματος και στη ρύθμιση του μεταβολισμού.
Η ποσότητα του ψωμιού που πρέπει να καταναλώνει ο καθένας εξαρτάται από τις θερμιδικές απαιτήσεις καθώς και το ημερήσιο πρόγραμμά του. Προσεγγιστικά μπορούμε να πούμε ότι μια ισορροπημένη κατανάλωση ψωμιού αντιστοιχεί σε 4-5 φέτες ( δεν ισχύει για όλους).
Σήμερα λοιπόν σας προτείνουμε έξι συνταγές για ψωμί, αρκετά διαφορετικές απ'όσες έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα και είναι ιδανικές για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
Ψωμί με μπανάνα
2 μεσαίες μπανάνες
2 αυγά
50 γρ. ζάχαρη καρύδας
1/4 φλιτζάνι λιωμένο λάδι καρύδας
113 γρ. ελληνικό γιαούρτι
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
3ο γρ.κορν φλάουρ
μια πρέζα αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
1 φλιτζάνι βατόμουρα
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής καθώς και τις υπόλοιπες στο βίντεο που ακολουθεί: