Συνταγή για παραδοσιακή φανουρόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη
Η φανουρόπιτα είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου.
Η φανουρόπιτα είναι νηστίσιμη, συνεπώς δεν περιέχει βούτυρο ή αυγά και οι πιστοί ζητούν με την προσφορά της τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν. Η πίτα σύμφωνα με την παράδοση είναι για την την συγχώρεση της μητέρας του Αγίου, μίας γυναίκας αμαρτωλής και πολύ σκληρή με τους φτωχούς.
Σήμερα ο Άκης μας δίνει τη δική του συνταγή για φανουρόπιτα. Δοκιμάστε να τη φτιάξετε και σίγουρα το νόστιμο και ελαφρύ αυτό γλύκισμα θα ξετρελάνει και τα παιδιά.
Υλικά:
- 375 γρ. σπορέλαιο
- 375 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
- 540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 120 γρ. καρύδια
- 75 γρ. σταφίδες, (προαιρετικά)
- αλάτι
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- φύλλα δυόσμου
Δείτε τη διαδικασία στο akispetretzikis.com