Συνταγή για παραδοσιακή φανουρόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Η φανουρόπιτα είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου.

Η φανουρόπιτα είναι νηστίσιμη, συνεπώς δεν περιέχει βούτυρο ή αυγά και οι πιστοί ζητούν με την προσφορά της τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν. Η πίτα σύμφωνα με την παράδοση είναι για την την συγχώρεση της μητέρας του Αγίου, μίας γυναίκας αμαρτωλής και πολύ σκληρή με τους φτωχούς.

Σήμερα ο Άκης μας δίνει τη δική του συνταγή για φανουρόπιτα. Δοκιμάστε να τη φτιάξετε και σίγουρα το νόστιμο και ελαφρύ αυτό γλύκισμα θα ξετρελάνει και τα παιδιά.

Υλικά:

  • 375 γρ. σπορέλαιο
  • 375 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 120 γρ. καρύδια
  • 75 γρ. σταφίδες, (προαιρετικά)
  • αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • φύλλα δυόσμου

Δείτε τη διαδικασία στο akispetretzikis.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved