Άκης Πετρετζίκης: Συνταγή για σπιτικό croque madame
Η τελεια ιδέα για brunch και όχι μόνο.
Το croque madame είναι ένα είναι είδος ψητού σάντουιτς με ζαμπόν, τυρί και αυγό, το οποίο αποτελεί τυπικό έδεσμα των γαλλικών μπιστρό. Το όνομά του προκύπτει από τις λέξεις croque, που σημαίνει τραγανίζω και madame, δηλαδή κυρία.
Τα τελευταία χρόνια το croque madame είναι πολύ δημοφιλές και στην χώρα μας και είναι μία από τις πιο συνήθης επιλογές αλμυρού πιάτου για brunch. Σήμερα ο Άκης μας δείχνει πώς να φτιάξουμε το αυθεντικό croque madame στο σπίτι εύκολα και γρήγορα και να κάνουμε την ώρα του πρωινού λίγου πιο ιδιαίτερη.
Υλικά:
Για τη μπεσαμέλ
- 40 γρ. βούτυρο
- 40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 300 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- πιπέρι
- αλάτι
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Για τα τοστ
- 8 φέτες ψωμί για τοστ, σπιτικό
- 40 γρ. βούτυρο
- θυμάρι
- πιπέρι
- 200 γρ. γκούντα, τριμμένη
- 4 φέτες ζαμπόν
- 8 αβγά, ποσέ ή τηγανητά
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- ρόκα
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Δείτε τη διαδικασία στο akispetretzikis.com