Η ρώσικη σαλάτα είναι μία σπεσιαλιτέ της ρώσικης και ουκρανικής κουζίνας. Περιέχει αλλαντικά, μαγιονέζα, βραστή πατάτα και άλλα λαχανικά.
Η πρωτότυπη συνταγή επινοήθηκε το 1860 από τον Λυσιέν Ολιβιέ, σεφ στο εστιατόριο του Ερμιτάζ, ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια της Μόσχας. Γρήγορα, όμως η ρώσικη σαλάτα αγαπήθηκε από το κοινό και σήμερα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς σαλάτες και ντιπ στον κόσμο.
Ο Άκης μας δίνει τη δική του συνταγή για την τέλεια ρώσικη και μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά για να βγει πεντανόστιμη.
Υλικά:
Για τη μαγιονέζα
- 1 κρόκο, από μεσαίο αβγό
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- αλάτι
- πιπέρι
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 220 γρ. ηλιέλαιο
Για τη ρώσικη
- 250 γρ. σπιτική μαγιονέζα
- 100 γρ. αρακά, βρασμένο
- 50 γρ. αγγουράκι τουρσί
- 1 κ.σ. κάππαρη
- 4 αβγά, βρασμένα
- 500 γρ. πατάτες, βρασμένες
- 4 καρότα, βρασμένα
- 150 γρ. ζαμπόν
- 2 κ.σ. άνηθο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- ψωμί, φρυγανισμένο
- ρίγανη, φρέσκια
Δείτε τη διαδικασία στο akispetretzikis.com