Για όσους δεν το γνωρίζουνε, ο μπαμπάς είναι ένα πολωνικό γλυκό. Σύμφωνα με την παράδοση, δημιουργός του γλυκού είναι ο Νιcolas Stohrer, ζαχαροπλάστης του βασιλιά Stanislas της Πολωνίας, που η κόρη του παντρεύτηκε τον Γάλλο Βασιλιά Louis XV.
Ο Stanislas δεν είχε δόντια και ζήτησε από τον ζαχαροπλάστη του να τροποποιήσει την αγαπημένη του πολωνέζικη μπριός για να μπορεί να την φάει. Έτσι, ο Stohrer χρησιμοποίησε κρασί για να την μαλακώσει, την αρωμάτισε με σαφράν, πρόσθεσε κρέμα ζαχαροπλαστικής και φρέσκα σταφύλια και έφτιαξε τον πρώτο μπαμπά.
Η συνταγή με τα χρόνια δέχθηκε διάφορες βελτιώσεις. Οι Γάλλοι πρόσθεσαν το ρούμι και έδωσαν στο αγαπημένο αυτό γλυκό τη σημερινή του μορφή.
Σήμερα ο Άκης μας δίνει τη συνταγή του για σιροπιαστό μπαμπά που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας.
Υλικά:
Για τον μπαμπά
- 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 130 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 18 γρ. μαγιά ξηρή
- 50 γρ. μέλι
- 1 πρέζα αλάτι
- 5 αβγά, μεσαία
- βούτυρο, για τη φόρμα
- αλεύρι γ.ο.χ., για τη φόρμα
Για το σιρόπι
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 500 γρ. νερό
- 1 στικ κανέλα
- φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 50 γρ. ρούμι, προαιρετικά
Για τη σύνθεση
- 500 γρ. σαντιγί
- 100 γρ. κεράσια, γλασέ
Δείτε τη διαδικασία στο akispetretzikis.com