Η τέλεια συνταγή για σιροπιαστό μπαμπά

Ο πιο λαχταριστός μπαμπάς από τον Άκη Πετρετζίκη.

Για όσους δεν το γνωρίζουνε, ο μπαμπάς είναι ένα πολωνικό γλυκό. Σύμφωνα με την παράδοση, δημιουργός του γλυκού είναι ο Νιcolas Stohrer, ζαχαροπλάστης του βασιλιά Stanislas της Πολωνίας, που η κόρη του παντρεύτηκε τον Γάλλο Βασιλιά Louis XV.

Ο Stanislas δεν είχε δόντια και ζήτησε από τον ζαχαροπλάστη του να τροποποιήσει την αγαπημένη του πολωνέζικη μπριός για να μπορεί να την φάει. Έτσι, ο Stohrer χρησιμοποίησε κρασί για να την μαλακώσει, την αρωμάτισε με σαφράν, πρόσθεσε κρέμα ζαχαροπλαστικής και φρέσκα σταφύλια και έφτιαξε τον πρώτο μπαμπά.

Η συνταγή με τα χρόνια δέχθηκε διάφορες βελτιώσεις. Οι Γάλλοι πρόσθεσαν το ρούμι και έδωσαν στο αγαπημένο αυτό γλυκό τη σημερινή του μορφή.

Σήμερα ο Άκης μας δίνει τη συνταγή του για σιροπιαστό μπαμπά που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας.

Υλικά:

Για τον μπαμπά

  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 130 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 18 γρ. μαγιά ξηρή
  • 50 γρ. μέλι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 5 αβγά, μεσαία
  • βούτυρο, για τη φόρμα
  • αλεύρι γ.ο.χ., για τη φόρμα

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. νερό
  • 1 στικ κανέλα
  • φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 50 γρ. ρούμι, προαιρετικά

Για τη σύνθεση

  • 500 γρ. σαντιγί
  • 100 γρ. κεράσια, γλασέ

Δείτε τη διαδικασία στο akispetretzikis.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved