Μπορούμε να βάλουμε τα κάστανα στο ψυγείο;
Ο Άκης Πετρετζίκης μας δίνει συμβουλές για το πώς διατηρούνται και αποθηκεύονται τα κάστανα.
Τα κάστανα, τα οποία είναι συνυφασμένα με τον χειμώνα, ανήκουν στην κατηγορία των ξηρών καρπών. Μάλιστα, είναι οι μόνοι ξηροί καρποί που περιέχουν βιταμίνη C (η οποία μειώνεται μόλις τα κάστανα ψηθούν ή βράσουν). Επιπλέον, αποτελούνται από 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο, ενώ διαθέτουν πολλές ακόμα βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, πολύτιμα για τον οργανισμό μας. Όσο για το άμυλό τους; Είναι διπλάσιο από το άμυλο της πατάτας και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τα κάστανα σε πολλές χώρες του κόσμου «αντικαθιστούν» τόσο τις πατάτες, όσο και το ψωμί. Το περίβλημά τους είναι ξυλώδες, με αγκάθια στο εξωτερικό του και ανοίγει όταν πλέον το κάστανο έχει ωριμάσει. Μέσα στο περίβλημα αυτό, μπορεί να υπάρχουν από ένας έως τρεις καρποί (ανάλογα με το είδος της καστανιάς).
Μυστικά συντήρησης
Μπορεί τα κάστανα να είναι ξηροί καρποί όπως αναφέραμε στην αρχή του κειμένου μας, ωστόσο, όσον αφορά την αποθήκευση και τη συντήρησή τους, θα πρέπει να τους συμπεριφερθούμε σαν να ήταν… ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά!
Διαβάστε περισσότερα στο akispetretzikis.com