Η συνταγή του Άκη για παραδοσιακούς κουραμπιέδες
Κλασικοί κουραμπιέδες δια χειρός Άκη Πετρετζίκη.
Ο κουραμπιές είναι ένα από τα γλυκά που χαρακτηρίζουν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετές ακόμα βαλκανικές χώρες. Το όνομά του προέρχεται από το πέρσικο Qurabiye, που σημαίνει γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη.
Οι συνταγές ποικίλουν, ανά περιοχή και ανάλογα με τα γούστα, η βασική συνταγή όμως παραμένει η ίδια. Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει πώς να φτιάξουμε κλασικούς και αφράτους κουραμπιέδες. Ακολουθείστε τη συνταγή κατά γράμμα και σίγουρα θα σας βγουν πεντανόστιμοι.
Υλικά:
- 500 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 220 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
- 1 κ.γ. ανθόνερο
- 30 γρ. λικέρ πικραμύγδαλο, ή κονιάκ ή ρούμι
- 200-280 γρ. αμύγδαλο φιλέ, ή χοντροκομμένο, ανάλατο και καβουρδισμένο
- 900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη σύνθεση
- 1 κ.σ. ανθόνερο
- 300 γρ. ζάχαρη άχνη
Δείτε τη διαδικασία στο akispetretzikis.com