Η συνταγή του Άκη για παραδοσιακά μελομακάρονα
Ο αγαπημένος σεφ μας δείχνει πώς θα φτιάξουμε αφράτα και πεντανόστιμα μελομακάρονα.
Τα μελομακάρονα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που χαρακτηρίζει την περίοδο των Χριστουγέννων. Παρασκευάζεται από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μέλι, οι συνταγές όμως για να τα φτιάξουμε ποικίλουν ανάλογα με τα γούστα και την αναλογία του κάθε υλικού. Άλλοι τα θέλουν πιο σιροπιαστά, άλλα πιο... μπισκοτένια, άλλοι με περισσότερα μυρωδικά και άλλοι με λιγότερα.
Εάν είστε λάτρεις της πιο κλασικής συνταγής, μπορείτε να ακολουθήσετε τη συνταγή του Άκη που βλέπετε παρακάτω.
Υλικά:
Για το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 150 γρ. μέλι
- 3 στικ κανέλα
- 3 γαρίφαλα
- 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
Μείγμα 1
- 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 400 γρ. σπορέλαιο
- 180 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 2-3 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
Μείγμα 2
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
- 200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Για το σερβίρισμα
- μέλι
- καρύδια
Δείτε τη διαδικασία στο akispetretzikis.com