Μελομακάρονα γεμιστά με δαμάσκηνα από τον Άκη Πετρετζίκη
Μία συνταγή για τα πιο ιδιαίτερα μελομακάρονα που έχετε δοκιμάσει ποτέ.
Τα μελομακάρονα είναι από τα γλυκά που χαρακτηρίζουν την γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων. Τα φτιάχνουμε κάθε χρόνο και οι συνταγές ποικίλουν ανάλογα με τα υλικά ή το μέλωμα.
Κατά καιρούς έχουμε δει μελομακάρονα με σοκολάτα, μελομακάρονα κλασικά, χωρίς γλουτένη, μελομακάρονα όμως με δαμάσκηνα δεν είχαμε ξαναδεί. Ο Άκης Πετρετζίκης είναι ο εμπνευστής αυτής της ιδιαίτερης συνταγής και εάν φέτος θέλετε να φτιάξετε κάτι διαφορετικό από ό,τι συνήθως, δεν έχετε παρά να τη δοκιμάσετε.
Υλικά:
Για το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 στικ κανέλα
- 3 γαρίφαλα, ολόκληρα
- 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
- 150 γρ. μέλι
Για τη γέμιση
- 100 γρ. καρύδια
- 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
- 200 γρ. δαμάσκηνα
- 2 κ.σ. κονιάκ
1ο μείγμα
- 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 400 γρ. σπορέλαιο
- 180 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 2-3 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
2ο μείγμα
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
- 200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Για το σερβίρισμα
- μέλι
- καρύδια
Δείτε τη διαδικασία στο akispetretzikis.com