Η συνταγή του Άκη για παραδοσιακό Χριστόψωμο
Δείτε πώς θα φτιάξετε κι εσείς το κλασικό Χριστόψωμο.
Το Χριστόψωμο, ή αλλιώς το «ψωμί του Χριστού» ζυμώνεται από τις νοικοκυρές την παραμονή ή προ-παραμονή των Χριστουγέννων και το κόβουμε την 25η Δεκεμβρίου στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Η διαφορά του με τα υπόλοιπα ψωμιά, είναι ο στολισμός του, καθώς πάνω έχει διάφορες παραστάσεις, κυρίως από την αγροτική ζωή. Ανεξάρτητα από τις απεικονίσεις που θα επιλέξει η νοικοκυρά, σε όλα τα Χριστόψωμα, δεσπόζει ο σταυρός.
Εάν φέτος θέλετε κι εσείς να φτιάξετε το δικό σας Χριστόψωμο δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την παρακάτω συνταγή του Άκη Πετρετζίκη.
Υλικά:
Για το ζυμάρι
- 550-600 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 18 γρ. μαγιά ξηρή
- 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50 γρ. ελαιόλαδο, +έξτρα 10 γρ. για το μπολ
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 1 κ.γ. κανέλα
- 10 γρ. αλάτι
- 30 γρ. γλυκάνισο
- 100 γρ. καρυδόψιχα
Για το στόλισμα
- 120 γρ. νερό, χλιαρό
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 καρύδι, ολόκληρο
- 1 αβγό, ελαφρά χτυπημένο για το άλειμμα
Για το γλασάρισμα
- 120 γρ. μέλι
- 20 γρ. κονιάκ
Δείτε τη διαδικασία στο akispetretzikis.com