Η συνταγή του Άκη για παραδοσιακό Χριστόψωμο

Δείτε πώς θα φτιάξετε κι εσείς το κλασικό Χριστόψωμο.

Το Χριστόψωμο, ή αλλιώς το «ψωμί του Χριστού» ζυμώνεται από τις νοικοκυρές την παραμονή ή προ-παραμονή των Χριστουγέννων και το κόβουμε την 25η Δεκεμβρίου στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Η διαφορά του με τα υπόλοιπα ψωμιά, είναι ο στολισμός του, καθώς πάνω έχει διάφορες παραστάσεις, κυρίως από την αγροτική ζωή. Ανεξάρτητα από τις απεικονίσεις που θα επιλέξει η νοικοκυρά, σε όλα τα Χριστόψωμα, δεσπόζει ο σταυρός.

Εάν φέτος θέλετε κι εσείς να φτιάξετε το δικό σας Χριστόψωμο δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την παρακάτω συνταγή του Άκη Πετρετζίκη.

Υλικά:

Για το ζυμάρι

  • 550-600 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 18 γρ. μαγιά ξηρή
  • 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ. ελαιόλαδο, +έξτρα 10 γρ. για το μπολ
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 10 γρ. αλάτι
  • 30 γρ. γλυκάνισο
  • 100 γρ. καρυδόψιχα

Για το στόλισμα

  • 120 γρ. νερό, χλιαρό
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 καρύδι, ολόκληρο
  • 1 αβγό, ελαφρά χτυπημένο για το άλειμμα

Για το γλασάρισμα

  • 120 γρ. μέλι
  • 20 γρ. κονιάκ

Δείτε τη διαδικασία στο akispetretzikis.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved