Χουνκιάρ μπεγιεντί από τον Άκη Πετρετζίκη
Η αυθεντική συνταγή για το δημοφιλές πολίτικο φαγητό.
Το χουνκιάρ μπεγιεντί είναι ένα από τα πιο γνωστά φαγητά της πολίτικης κουζίνας. Φτιάχνεται με αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας και πουρέ από μελιτζάνες και το όνομά του στην τουρκική γλώσσα σημαίνει "όπως ο Σουλτάνος" ή "όπως αρέσει στο Σουλτάνο".
Εάν είστε λάτρης των πικάντικων φαγητών και γενικά της πολίτικης κουζίνας, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να το φτιάξετε κι εσείς.
Υλικά:
Για το κρέας
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 στικ κανέλα
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κιλό μοσχάρι, ελιά
- 30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 100 γρ. κρασί κόκκινο
- 500 γρ. νερό
Για τη μπεσαμέλ μελιτζάνας
- 4 μελιτζάνες
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 400 γρ. γάλα
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. μέλι
- 20 γρ. γραβιέρα
Για το σερβίρισμα
- ρίγανη
- πιπέρι
Δείτε τη διαδικασία στο akispetretzikis.com