Τέσσερις νόστιμες και νηστίσιμες συνταγές για την Σαρακοστή

Οι καλύτερες συνταγές για το σαρακοστιανό τραπέζι.

Φέτος λόγω κορονοϊού ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας, δεν συνοδεύεται με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Θα την γιορτάσουμε οικογενειακά με νηστίσιμα φαγητά που λόγω της ημέρας έχουν την τιμητική τους.

Μάλιστα σας προτείνουμε να φτιάξετε για το σαρακοστιανό τραπέζι τέσσερις εύκολες και νόστιμες νηστίσιμες συνταγές.Προλαβαίνετε...

Λευκός ταραμάς με μπαγιάτικο άσπρο ψωμί

Το σαρακοστιανό τραπέζι επιβάλει τον ταραμά! Δείτε τι θα χρειαστείτε και πώς θα τον φτιάξετε!

Υλικά

  • 300-400 γρ μπαγιάτικο ψωμί
  • 4 γεμάτες κουταλιές άσπρο ταραμά
  • 1/2 λευκό κρεμμύδι
  • 500 ml ελαιόλαδο (μπορεί να σηκώσει και παραπάνω)
  • χυμό λεμονιού (ανάλογα τα γούστα)

Εκτέλεση

Μουλιάστε και στραγγίξτε καλά το ψωμί.Βάλτε το στο μούλτι με τον ταραμά και το κρεμμύδι. Χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βάλτε λεμόνι και σιγά σιγά προσθέστε και ελαιόλαδο.Δοκιμάστε αν χρειάζεται περισσότερο ελαιόλαδο ή καλύτερο χτύπημα για πιο απαλή μορφή και απολαύστε!

Νηστίσιμο ριζότο με μανιτάρια

Για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας σάς προτείνουμε το ριζότο μανιταριών!

Υλικά

  • 1,5 κούπα ρύζι
  • 5 κ.σ. λάδι
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • Μισή κούπα άσπρο ξηρό κρασί
  • 3 κούπες ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρετε στο ζεστό λάδι το κρεμμύδι και τα μανιτάρια
Προσθέτετε το ρύζι και αλατοπιπερώνετε. Σοτάρετε ελαφρά και το ρύζι.
Ρίχνετε το κρασί και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί όλο το υγρό.
Χαμηλώνετε κι άλλο τη φωτιά και ρίχνετε λίγο ζωμό στο ρύζι και ανακατεύετε. Μόλις εξατμιστεί το υγρό, ρίχνετε πάλι λίγο από το ζωμό.
Τη διαδικασία αυτή θα την επαναλάβετε, μέχρι να τελειώσει όλος ο ζωμός σας. Υπολογίστε, ότι σε χρόνο θα σας πάρει, περίπου στα 20 λεπτά.

Ψητό χταπόδι με σάλτσα λεμονιού

Ως διαδικασία είναι πολύ απλή. Βράζετε το χταπόδι με τα λίγα υλικά που θα δείτε πιο κάτω, και στη συνέχεια το ψήνετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Στη συνέχεια, φτιάχνετε τη σάλτσα με το λεμόνι και σερβίρετε…

Υλικά

  • 1 κιλό χταπόδι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεγάλο ή 2 μικρά φύλλα δάφνης
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 1 1/2 κουταλάκι αλάτι kosher
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

Για τη σάλτσα

  • Περίπου 1/3 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 1 κουταλιά του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής



Σουπιές με σπανάκι, σέσκουλα και μυρωδικά

Οι σουπιές προσφέρουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα σε βιταμίνη Β12 που βοηθάει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Για 4 μερίδες

Υλικά

  • 1 κιλό σουπιές (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
  • ½ κιλό σπανάκι
  • ½ κιλό σέσκουλα
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά με άφθονο νερό τις σουπιές και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Πλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό και κόβουμε το σπανάκι και τα σέσκουλα.
Στη συνέχεια πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια (ή το ξερό κρεμμύδι) και τα υπόλοιπα μυρωδικά.
Προσθέτουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια (ή το κρεμμύδι) και τις σουπιές. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε (στα υγρά τους) μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές (περίπου 20-30 λεπτά).
Τελευταία προσθέτουμε το σπανάκι, τα σέσκουλα και τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το φαγητό να μείνει με το λάδι του (περίπου 20 λέπτά ακόμα).
Πριν σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved