Γιατί το κέικ μου θρυμματίζεται;
- Τι φταίει και το κέικ τρίβεται και διαλύεται;
- Πώς θα σώσετε το κέικ που θρυμματίζεται
- Απορίες και μυστικά για το τέλειο κέικ
Πασχίζετε για να φτιάξετε το τέλειο κέικ και όταν το βγάζετε από τον φούρνο τρίβεται και διαλύεται. Μα τι στο καλό όμως κάνατε λάθος; Αφού ακολουθήσατε κατά γράμμα τη συνταγή του Άκη. Κάνατε ό,τι έλεγε. Μετρήσατε τα πάντα. Προθερμάνατε τον φούρνο και γενικότερα δεν σας ξέφυγε τίποτε.
Πριν αποθαρρυνθείτε και πείτε "Τέλος, σίγα μην φτιάξω ξανά κέικ", ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μας και δοκιμάστε ξανά. Πού ξέρετε; Ίσως αυτή τη φορά να εκπλήξετε την οικογένειά σας.
Τι φταίει και το κέικ τρίβεται και διαλύεται;
Λόγους για τους οποίους μπορεί το κέικ να τρίβεται
- Να έχετε χτυπήσει για πολλή ώρα το βούτυρο
- Να έχετε βάλει λιγότερα υγρά
- Να έχετε βάλει περισσότερο αλεύρι
- Να μην έχετε βάλει αρκετή ζάχαρη
- Να μην το έχετε χτυπήσει καλά
- Να έχετε χρησιμοποιήσει μικρά αβγά
Πάντα να θυμάστε ότι θα πρέπει να έχετε προθερμάνει τον φούρνο στη σωστή θερμοκρασία, να μην τον ανοίγετε κατά τη διάρκεια του ψησίματος, να μην ξεφορμάρετε το κέικ σας πριν κρυώσει καλά.
Τι να κάνετε το κέικ που θρυμματίζεται
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σώσετε το κέικ που τρίβεται και διαλύεται
Τρόπος 1ος
Αν το κέικ σας βγαίνει από το ταψί σε κομμάτια, προσπαθήστε να το μοντάρετε ξανά χρησιμοποιώντας κάποιο γλάσο σοκολάτας ή λεμονιού. Μετά καλύψτε όλο το κέικ σας με το ίδιο γλάσο.
Τρόπος 2ος
Μετατρέψτε το θρυμματισμένο σας κέικ σε trifle. Βάλτε το κέικ σε ποτήρια της σαμπάνιας και προσθέστε σαντιγί και φρέσκα φρούτα της αρεσκείας σας.
Τρόπος 3ος
Φτιάξτε απίθανα cake pops. Μπορεί τα μικρά σας να μην περίμεναν το κέικ να καταλήξει σε απίθανα μικρά cake pops, όμως το μόνο σίγουρο είναι πως θα τα λατρέψουν πολύ περισσότερο. Δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε νόστιμα cake pops.
Τι να κάνετε την επόμενη φορά ώστε να μην θρυμματιστεί το κέικ σας
Βεβαιωθείτε ότι τα υγρά συστατικά σας έχουν μετρηθεί σωστά. Εάν η συνταγή λέει να χρησιμοποιήσετε αυγά, αλλά δεν λέει αν είναι μεγάλα ή μεσαία, προτιμήστε το μεγάλο μέγεθος την επόμενη φορά.
Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε επίσης τα σωστά υλικά. Εάν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο αλεύρι ή για ένα συγκεκριμένο βούτυρο που χρησιμοποιείται στη συνταγή, τότε επιλέξτε αυτό την επόμενη φορά. Μπορεί απλά να κάνει τη διαφορά στο κέικ σας.
Απορίες και μυστικά για το τέλειο κέικ
Χρήσιμες συμβουλές για να πετύχετε τη συνταγή του κέικ που έχετε μπροστά σας.
- Ακολουθήστε κατά γράμμα τη συνταγή
- Τα υλικά που χρειάζεται να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και εκείνα που πρέπει να είναι παγωμένα, πρέπει να βγαίνουν εκείνη τη στιγμή από το ψυγείο.
- Μετρήστε σωστά. Μην κάνετε εκπτώσεις στη ζάχαρη για να κάνετε λιγότερο γλυκό το κέικ σας, μην κάνετε εκπτώσεις στα αβγά ή το γάλα, μην αντικαθιστάτε υλικά αν δεν σας το προτείνει σε κάποιο σημείο η συνταγή.
- Χρησιμοποιείτε πάντα το αλεύρι που ζητά η συνταγή.
- Μην χτυπάτε πολύ το μείγμα. Μην χτυπάτε λίγο το μείγμα. Όλα χρειάζονται ένα μέτρο.
- Πάντα να χρησιμοποιείτε αντικολλητικό χαρτί στη βάση της φόρμας που χρησιμοποιείτε.
- Μην ανοίγετε τον φούρνο αν δεν περάσουν τουλάχιστον 25 λεπτά ψησίματος.
- Αφήστε το να κρυώσει καλά πριν το αφαιρέσετε από τη φόρμα ή το ταψάκι.
- Συντηρήστε το σε κάποιο τάπερ ή σε κάποιο δοχείο ή σκεύος που μπορεί να διατηρήσει το κέικ σας φρέσκο και αφράτο.