Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Γιορτάστε την φτιάχνοντας μία «εναλλακτική» μακαρονόπιτα
instagram @mylittle_italian_kitchen
Instagram @rosiefoodieΓιατί τα ζυμαρικά αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής;
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Γιατί τη γιορτάζουμε σήμερα;
Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου. Καθιερώθηκε το 1998 με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) με στόχο την ανάδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας τον ζυμαρικών. Η 25η του μήνα επιλέχθηκε λόγω του ότι στις 25 Οκτωβρίου του 1995.
Ποια η θρεπτική αξία των ζυμαρικών;
Πολλοί πιστεύουν ότι τα ζυμαρικά είναι απαγορευτικά σε περιόδους δίαιτας ή διατροφής. Είναι όμως έτσι; Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες μεν, μπορούν να συμπεριληφθούν σε μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή ή και στη διαίτα δε.
Προϋπόθεση, να καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες: μία μερίδα μακαρόνια περιέχει λιγότερο από δύο γραμμάρια λίπους . Επίσης, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και νάτριο.
Κοριτσάκι έπεισε τον μπαμπά του να του φτιάξει μακαρόνια με τυρί με ξεκαρδιστικό τρόπο
- Τα οφέλη από την κατανάλωση ζυμαρικών είναι ακόμα περισσότερα, όταν τα ζυμαρικά είναι ολικής άλεσης. Πιο συγκεκριμένα:
- Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
- Παρέχουν φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.
- Είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου και μαγγανίου.
Τέσσερις συνταγές για μακαρονόπιτα
Μακαρονόπιτα με κιμά
Υλικά
- 200 γραμμάρια μακαρόνια
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 2 αυγά
- ¼ φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα
- 1 φλιτζάνι τυρί ricotta
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος βασιλικός
- 1 μεσαίο κρεμμύδι
- 250 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
- 250 γραμμάρια κιμάς χοιρινός
- 600 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- 2 κουταλιές της σούπας φύλλα βασιλικού
- 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι μοτσαρέλα τριμμένη
- 2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη
Παρακολουθήστε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί.
Μακαρόνια σουβλάκια - Η συνταγή που θα κάνει τα παιδιά να δουν τα ζυμαρικά με άλλο μάτι
Vegetarian μακαρονόπιτα
Υλικά
- 450 γραμμάρια ζυμαρικά
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μικρό κολοκυθάκι
- ½ φλιτζάνι μανιτάρια
- 400 γραμμάρια ψιλοκομμένες ντομάτας
- ¼ φλιτζάνι πέστο
- 2 αυγά
- ¼ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
- 6 φύλλα βασιλικού κομμένα σε κομματάκια
- ½ φλιτζάνι μοτσαρέλα τριμμένη
Μακαρόνια σουβλάκια - Η συνταγή που θα κάνει τα παιδιά να δουν τα ζυμαρικά με άλλο μάτι
Εκτέλεση
- Μαγειρέψτε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα στην άκρη.
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό μεγάλο τηγάνι. Προσθέστε το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρετε για πέντε λεπτά. Προσθέστε το κολοκύθι κομμένο σε κομματάκια, τα μανιτάρια και σοτάρετε για πέντε ακόμα λεπτά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ , ανακατέψτε τα μακαρόνια, τα λαχανικά και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από την μοτσαρέλα).
- Μεταφέρετε σε ένα ταψί και ψήστε στον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, για 20 λεπτά. Προσθέστε τη μοτσαρέλα και ψήστε για ακόμα πέντε λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.
Μακαρονοσαλάτα με rigatoni
Υλικά
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 450 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 συσκευασία αποφλοιωμένες ντομάτες
- 450 γραμμάρια rigatoni
- 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
- 1 φλιτζάνι τριμμένη μοτσαρέλα
Παρακολουθήστε την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί.
Anelletti pie - Μακαρονόπιτα αλά ιταλικά
Yλικά
- 450 γρ. ζυμαρικά anelli
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
- 1 σέλινο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και λιωμένες
- 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 200 γρ. χοιρινό κιμά
- 200ml κόκκινο κρασί
- 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπολτό
- 200 γρ. αρακά (κατεψυγμένο)
- 1 μπουκάλι τοματοχυμό των 680 γρ.
- 1 κονσέρβα 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
- ψιλοκομμένο σέλινο
- 1 φύλλο δάφνης
- 10 φύλλα βασιλικού
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
- 200 γραμμάρια caciocavallo (σκληρό ιταλικό τυρί)
- 125 γρ. μοτσαρέλα
- 60 γρ. παρμεζάνα ή πεκορίνο
Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε αν το παιδί σας λατρεύει τα σκέτα μακαρόνια
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο.
- Μαγειρέψτε απαλά σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά. μέχρι να μαλακώσουν- «καραμελώσουν».
- Προσθέστε το σκόρδο, μαγειρέψτε για άλλα 2 λεπτά και ανακατέψτε.
- Προσθέστε όλο τον κιμά στο τηγάνι και αφήστε τον να πάρει χρώμα.
- Ρίξτε τον πελτέ ντομάτας στο κόκκινο κρασί και ανακατέψτε.
- Προσθέστε το μείγμα αυτό στον κιμά, ανακατέψτε και αφήστε το κρασί να εξατμιστεί για περίπου 4 λεπτά.
- Προσθέστε τον αρακά και ανακατέψτε.
- Ρίξτε τον τοματοχυμό και τις ντομάτες από την κονσέρβα σμαζί με το σέλινο, το φύλλο δάφνης και τον βασιλικό.
- Ανακατέψτε και αλατοπιπερώστε.
- Αφήστε τη σάλτσα να μαγειρευτεί σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 1,5 με 2 ώρες, ανακατεύοντας περιστασιακά, και ελέγξτε ανά διαστήματα για τα καρύκευματα.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
- Βράστε τα ζυμαρικά anelletti σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, μείον 4 λεπτά, καθώς θα μπουν στον φούρνο.
- Βουτυρώστε ένα πυρέξ μέτριου μεγέθους
- Πασπαλίστε τη φρυγανισμένη φρυγανιά στο βουτυρωμένο σκεύος, καλύπτοντας τη βάση και τις πλευρές.
- Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης από τη σάλτσα.
- Στραγγίξτε τα ζυμαρικά. Ξαναρίξτε τα στην κατσαρόλα, προσθέστε δύο μεγάλες κουταλιές από τη σάλτσα και ανακατέψτε.
- Στρώστε μια στρώση ζυμαρικών στο πυρέξ, προσθέστε με λίγο από το μείγμα τυριών και περιχύστε με σάλτσα.
- Επαναλάβετε μέχρι να γεμίσει το πυρέξ και χρησιμοποιήσετε όλη τη σάλτσα. Στο τέλος πασπαλίστε με τυρί.
- Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
Χρήσιμα tips
- Μπορείτε να προσθέσετε 1-2 βρασμένα ψιλοκομμένα αυγάγια πρόσθετη υφή και γεύση .
- Αν δε μπορείτε να βρείτε τυρί caciocavallo, το προβολόνε είναι μια καλή εναλλακτική λύση.
Πρώτη δημοσίευση 25/10/2021, ανανεώθηκε