Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κάστανα
Τα κάστανα, τα οποία είναι συνυφασμένα με τον χειμώνα, ανήκουν στην κατηγορία των ξηρών καρπών.
Μάλιστα, είναι οι μόνοι ξηροί καρποί που περιέχουν βιταμίνη C (η οποία μειώνεται μόλις τα κάστανα ψηθούν ή βράσουν). Επιπλέον, αποτελούνται από 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο, ενώ διαθέτουν πολλές ακόμα βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, πολύτιμα για τον οργανισμό μας. Όσο για το άμυλό τους; Είναι διπλάσιο από το άμυλο της πατάτας και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τα κάστανα σε πολλές χώρες του κόσμου «αντικαθιστούν» τόσο τις πατάτες, όσο και το ψωμί. Το περίβλημά τους είναι ξυλώδες, με αγκάθια στο εξωτερικό του και ανοίγει όταν πλέον το κάστανο έχει ωριμάσει. Μέσα στο περίβλημα αυτό, μπορεί να υπάρχουν από ένας έως τρεις καρποί (ανάλογα με το είδος της καστανιάς).
Πότε τα φυτεύουμε;
Βασικά, για να φυτεύσουμε μία καστανιά, θα πρέπει να το σπίτι ή το χωράφι μας να βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρων και πάνω. Μόνο έτσι υπάρχει περίπτωση να ευδοκιμήσει η καστανιά μας και να μας δώσει τους πρώτους της καρπούς. Φυσικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως το μάξιμουμ της απόδοσής της θα έρθει μετά από 50-60 χρόνια…
Διαβάστε περισσότερα στο Akispetretzikis.com