Κλασική συνταγή για ζουμερή γαλοπούλα να απολαύσετε με όλη την οικογένεια παραμονή ή ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.
Υλικά
Για τη γαλοπούλα
4 κιλά γαλοπούλα
100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
Για την άλμη
4 λίτρα νερό
2 λεμόνια, κομμένα στη μέση
6 φύλλα δάφνης
10 κλ. θυμάρι
3 κλ. δεντρολίβανο
5 κ.σ. μέλι
200 γρ. αλάτι, χοντρό
8 σκ. σκόρδο, ολόκληρες
4 κ.σ. πιπέρι
Για τη γέμιση
3 κρεμμύδια, μεγάλα
70 γρ. βούτυρο
2 σκ. σκόρδο
70 γρ. βερίκοκα, αποξηραμένα
2 κλ. σέλερι
1 μήλο πράσινο
70 γρ. κάστανα, βρασμένα και ξεφλουδισμένα
40 γρ. ξηρούς καρπούς, της αρεσκείας σας
20 κλ. θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
500 γρ. ψωμί για τοστ, τριμμένo
Για την κράνμπερι σως
300 γρ. cranberries, φρέσκα ή κατεψυγμένα
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
χυμό πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
50 ml μαυροδάφνη
καρύδια, λίγα
Για τη σάλτσα ψωμιού
40 ml γάλα, 3,5%
200 ml κρέμα γάλακτος 35%
3 γαρίφαλα
1 φύλλο δάφνης
150 γρ. ψωμί για τοστ, τριμμένο
1 κ.γ. Νοστιμιά
1 κ.σ. βούτυρο
μοσχοκάρυδο
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο akispetretzikis.com