Συνταγή για ντόνατ γεμιστά με σοκολάτα σαν αγοραστά (vid)
Μια λαχταριστή συνταγή που θα γίνει η αγαπημένη σας.
Υπάρχει κάποιος που δεν αγαπά τα ντόνατ; Τα παιδιά, πάντως, σίγουρα τα λατρεύουν για αυτό και βρήκαμε την πιο νόστιμη συνταγή για να τα φτιάξετε.
Ενδιαφέροντα facts για τα ντόνατ
- Αν και τότε δεν λέγονταν ντόνατ, η λογική της τηγανισμένης γλυκιάς ζύμης υπάρχει και στην αρχαία Ρώμη και στην Αρχαία Ελλάδα.
- Η πρώτη μηχανή για τα ντόνατ φτιάχτηκε το 1920 στη Νέα Υόρκη από τον Αντόλφ Λεβίτ.
- Η ιστορία των ντόνατ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα ντόνατ δίνονταν από γυναίκες σε άνδρες στρατιώτες για να τους εμψυχώνουν. Οι γυναίκες αυτές ονομάζονταν και «Donut Dollies».
- Τα παραδοσιακά ντόνατ είναι με τρύπα στη μέση, σήμερα ωστόσο υπάρχουν ντόνατ σε διάφορα σχέδια και με διάφορες γεύσεις.
Πώς θα φτιάξετε λαχταριστά ντόνατ για τα παιδιά
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Tijana Drndarski
Υλικά:
- 150 ml χλιαρό γάλα
- 35 γραμμάρια ζάχαρη
- 5 γραμμάρια μαγιά
- 1 αυγό
- 1 κουταλιά της σούπας λάδι
- 325 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 15 γραμμάρια βούτυρο
- Άχνη ζάχαρη, πραλίνα σοκολάτας
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάλτε το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατέψτε και αφήστε τη μαγιά να δράσει.
Προσθέστε στο μπολ το αυγό και ανακατέψτε με το σύρμα. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέστε το baking powder και το αλεύρι σταδιακά. Ζυμώνεται μέχρι να μη κολλάει η ζύμη στα χέρια και αφήστε την να ξεκουραστεί για 45 περίπου λεπτά.
Στη συνέχεια βγάλτε τη ζύμη από το μπολ και ζυμώστε για λίγο ακόμα. Κόψτε τη ζύμη σε δύο ίσια μέρη και το κάθε ένα σε οχτώ κομμάτια τριγωνικά όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο.
Αφήστε τα να φουσκώσουν και στη συνέχεια τηγανίστε σε ηλιέλαιο μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα. Τα γεμίζετε στο τέλος με πραλίνα σοκολάτας, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί.