Τρείς νόστιμες συνταγές για παιδιά με μούσμουλα

  • Κέικ με μούσμουλα
  • Μαρμελάδα μούσμουλο με αρμπαρόριζα
  • Κεμπάπ μέσα σε μούσμουλα
Τρείς νόστιμες συνταγές για παιδιά με μούσμουλα
BigStock

Τα μούσμουλα είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα των παιδιών. Εμείς τα τρώμε και ωμά, όμως ανακαλύψαμε αυτές τις νόστιμες και εύκολες συνταγές που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους!

Κέικ με μούσμουλα

keikmemousmoula

Αυτό εδώ το κέικ...Είναι από τα κλασικά αμερικάνικα «ανάποδα» κέικ, αλλά καθόλου κλασικό ως προς το φρούτο που χρησιμοποιούμε. Η γεύση του είναι πολύ ενδιαφέρουσα και τα μούσμουλα έχουν μια όξινη γλυκύτητα που δεν αφήνει αυτό το κέικ να μας λιγώσει!

Μπορείτε να το σερβίρετε χλιαρό με παγωτό βανίλια ή σαντιγί!

Είναι εύκολο στην εκτέλεση του, γιατί χρειάζεται μονάχα ένα σκεύος. Ένα τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο-εάν δεν έχετε, δεν πειράζει-χρησιμοποιήστε μια οποιαδήποτε ίσια φόρμα για κέικ.

Υλικά

Για την επικάλυψη:

  • 125 γρ. βούτυρο
  • 3/4 κούπας καστανή ζάχαρη

Για το κέικ:

  • 1 και 3/4 κούπας αλεύρι
  • 1 και 1/2 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κγ σόδα μαγειρικής
  • 1/2 κγ αλάτι
  • 1/2 κγ κανέλα
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 2 αυγά
  • 3/4 κούπας ξυνόγαλα

Οδηγίες

  • Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 190 βαθμούς κελσίου.
  • Καθαρίστε τα μούσμουλα κόβοντας τα στην μέση και αφαιρώντας τα κουκούτσια τους και τις φλούδες τους.
  • Ετοιμάστε την επικάλυψη: λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέστε την ζάχαρη από πάνω. Φροντίστε να την απλώσετε πάνω από όλη την επιφάνεια του βουτύρου χωρίς να ανακατέψετε. Αφήστε στην φωτιά να βράσει για 3 λεπτά. Δεν θα λιώσει όλη η ζάχαρη.
  • Σβήστε την φωτιά, και τοποθετήστε τα μούσμουλα πάνω στο μείγμα.
  • Στο μπολ του μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη για 3 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει αρκετά.
  • Προσθέστε τα αυγά και τη βανίλια, και χτυπήστε μέχρι να διπλασιαστεί το μείγμα σε όγκο, άλλα 3 λεπτά.
  • Προσθέστε το ξυνόγαλα και το αλεύρι, και χτυπήστε μέχρι να ενωθούν τα υλικά, για 1 περίπου λεπτό.
  • Ρίξτε πάνω από τα μούσμουλα και τοποθετήστε το τηγάνι στον φούρνο για 55-65 λεπτά.
  • Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο, περιμένετε 2-3 λεπτά, και αναποδογυρίστε το κατευθείαν σε μεγάλη πιατέλα.

Μαρμελάδα Μούσμουλο με Αρμπαρόριζα

mousmoula

Η μαρμελάδα μούσμουλο γίνεται πανεύκολα, έχει μια γλυκόξινη γεύση, ελαφρώς αρωματική από την αρμπαρόριζα, με υπέροχη γεύση!

Τα μούσμουλα περιέχουν αντιοξειδωτικά και πολλή πηκτίνη, η οποία βοηθάει στην αφαίρεση των τοξινών από το σώμα μας.

Όταν ωριμάζουν γίνονται αρκετά γλυκά και λόγω της πηκτίνης είναι το τέλειο φρούτο για να φτιάξετε μαρμελάδα.

Τα μούσμουλα δεν αντέχουν πολύ καιρό από την ώρα που θα τα κόψουμε γι' αυτό εάν μείνουν έστω και μία μέρα αφού τα κόψουμε, θα αρχίσουν να μαυρίζουν, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει τη γεύση της μαρμελάδας.

Μόλις τα κάνετε μαρμελάδα θα δείτε ότι το χρώμα τους θα μεταμορφωθεί από βαθύ κίτρινο σε σκούρο κεχριμπαρί και η γεύση τους θα έχει νότες βερίκοκου και μάνγκο, αλλά λίγο πιο εξωτική.

Εάν θέλετε, μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε πριν φτιάξετε τη μαρμελάδα αλλά αν μας ρωτάτε, είναι χάσιμο χρόνου. Εάν σας αρέσει η μαρμελάδα να έχει λίγα κομμάτια φρούτο μέσα δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσετε.

Εάν όμως δεν σας αρέσει μπορείτε να τα λιώσετε στο μπλέντερ ή στο μούλτι για να γίνει όσο βελούδινη θέλετε.

Υλικά

  • 2 κιλά μούσμουλα (μετά το καθάρισμα 1380 γραμμάρια)
  • 1 κιλο ζάχαρη
  • 4 φύλλα αρμπαρόριζας
  • 4 κουταλιές χυμό λεμονιού

Οδηγίες

  • Πλένουμε τα μούσμουλα και αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα και αδειάζουμε τη ζάχαρη από πάνω.
  • Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κατεβάσουν τα υγρά τους, περίπου 4 - 5 ώρες.
  • Κατά διαστήματα τα πιέζουμε λίγο με μια ξύλινη κουτάλα για να τα βοηθήσουμε να βγάλουν υγρά.
  • Προσθέτουμε την αρμπαρόριζα.
  • Τα βάζουμε στη φωτιά και αφού αρχίσουν να κοχλάζουν τα σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
  • Τα αφήνουμε πάνω στο μάτι μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
  • Βάζουμε τα μισά φρούτα με λίγο σιρόπι στο μούλτι και τα πολτοποιούμε.
  • Τα ξαναβάζουμε να σιγοβράσουν για άλλα 20 λεπτά.
  • Τα ξαναφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  • Σ' αυτό το στάδιο πρέπει η μαρμελάδα να έχει πήξει. Εάν όχι επαναλαμβάνουμε το προηγούμενο στάδιο και τη σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
  • Αφού δούμε ότι έχει πήξει, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και μόλις αρχίσει να βράζει την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Την μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
  • Καθαρίζουμε το χείλος του βάζου και βιδώνουμε τα καπάκια. Όπως είναι ζεστά τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.
  • Τα αποθηκεύουμε στα ντουλάπια.
  • Δεν χρειάζεται ψυγείο.

Κεμπάπ μέσα σε μούσμουλα

kebap

Αυτά τα ιδιαίτερα κεμπάπ φτιάχνονται μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, όταν τα μούσμουλα είναι φρέσκα. Η οξύτητα του φρούτου δένει με την έντονη γεύση του κρέατος.

Τα μούσμουλα είναι πλούσια σε κάλιο, ωμέγα-3, ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Είναι ένας εύκολος τρόπος για να σερβίρετε στα παιδιά σας αυτό το φρούτο, αν δεν το συμπαθούν όσο εσείς.

Υλικά

Μερίδες: 4-5

  • 1 κιλό πρόβειος κιμάς, περασμένος 2 φορές από τη μηχανή
  • 2 φορές από τη μηχανή του κιμά
  • 1 κιλό μεγάλα μούσμουλα, όχι πολύ ώριμα
  • 1-2 κουτ. σούπας βούτυρο για το ταψί
  • 5 κρεμμύδια ξερά, σε μέτριες φέτες
  • 150 ml ελαιόλαδο + 70 ml για το ταψί
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 3 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα δυόσμου και βασιλικού για το σερβίρισμα, ψιλοκομμένα

Οδηγίες

  • Σε ένα μπολ ζυμώνουμε πολύ καλά τον κιμά με αλατοπίπερο και τα 150 ml ελαιόλαδο.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Πλάθουμε μικρά κεμπάπ στο μέγεθος των μούσμουλων, τα στρώνουμε σε ταψί και καλύπτουμε με μεμβράνη.
  • Πλένουμε τα μούσμουλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
  • Τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε προσεκτικά το κουκούτσι.
  • Για το ψήσιμο των κεμπάπ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί και στρώνουμε τις φέτες κρεμμυδιού. Αλατίζουμε.
  • Βάζουμε ένα κεμπάπ μέσα σε κάθε μισό μούσμουλο, σκεπάζουμε με το άλλο μισό του, στη θέση του κουκουτσιού, και το βάζουμε πάνω στα κρεμμύδια.
  • Ραντίζουμε με τα 70 ml ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά.
  • Σκορπίζουμε τα φύλλα δυόσμου και βασιλικού και σερβίρουμε τα κεμπάπ μέσα σε μούσμουλα
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved