Ιδέες για να χρησιμοποιήσετε το πορτοκάλι στην μαγειρική
Το ξύσμα πορτοκαλιού αλλά και λεμονιού, προσθέτουν ένα διακριτικό άρωμα και γεύση σε ζωμούς, σούπες, σάλτσες, κρέμες, ζύμες και στη σοκολάτα –μους και σουφλέ (ειδικότερα η λευκή σοκολάτα συνδυάζεται ιδανικά με λεμόνι).
Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού στα μπιφτέκια, σε μια απλή βινεγκρέτ με ελαιόλαδο, ξίδι και ελάχιστη μουστάρδα, ή στο κοκκινιστό κρέας. Το ξύσμα του πορτοκαλιού κάνει γευστική αντίθεση σε σαλάτες με πικρά λαχανικά (ρόκα, ραντίτσιο, αντίδια και ραδίκια).
Όταν η συνταγή απαιτεί ξύσμα και χυμό, πρώτα πλένουμε καλά το φρούτο, στη συνέχεια το τρίβουμε στον τρίφτη για να πάρουμε το ξύσμα και τέλος το στύβουμε για το χυμό του.
Ιδέες:
- Το ξύσμα και ο χυμός των πορτοκαλιών είναι ιδανικά υλικά μιας μαρινάδας για κρέας (αρνάκι, κοτόπουλο ή χοιρινό). Απλά ανακατεύουμε λίγο ηλιέλαιο, το χυμό και το ξύσμα από 2-3 πορτοκάλια, δαφνόφυλλα, κόκκους πιπεριού, και αν θέλουμε μουστάρδα, κύμινο ή ξερό κόλιανδρο.
- Μπορούμε να κάνουμε μια βινεγκρέτ για πράσινη σαλάτα με την κλασική αναλογία: τρία μέρη ελαιόλαδο και ένα μέρος ξίδι, μόνο που αντί για ξίδι βάζουμε τον χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών. Η βινεγκρέτ αυτή μπορεί να συνοδεύσει , σαν κρύα σάλτσα, ψητό κρέας ή ψητά θαλασσινά.
- Καθαρίζουμε προσεκτικά τη σάρκα των πορτοκαλιών από τις άσπρες μεμβράνες και την προσθέτουμε σε σαλάτες με πράσινα λαχανικά –ταιριάζει ιδανικά με ρόκα, σπανάκι, μαρούλι, αντίβ, και αβοκάντο.