Συνταγές για νόστιμα και μυρωδάτα κουλουράκια της Λαμπρής
Τρεις συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια με και χωρίς αμμωνία.
Τα αφράτα τσουρέκια και τα μυρωδάτα πασχαλινά κουλούρια θα έχουν την τιμητική τους και το φετινό Πάσχα. Τα φτιάχνουμε συνήθως τη Μεγάλη Εβδομάδα και είναι ένα έθιμο που συναντάμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Γιατί φτιάχνουμε τσουρέκια και κουλούρια το Πάσχα;
Το ότι φτιάχνουμε γλυκά με ζύμη το Πάσχα δεν είναι τυχαίο. Από την αρχαιότητα ακόμα η ζύμη συμβολίζει την αναγέννηση της ζωής, δηλαδή την Ανάσταση. Η πλέξη από την άλλη σύμφωνα με την παράδοση, κρατά μακριά τα κακά πνεύματα.
Τα πασχαλινά τσουρέκια η αλήθεια είναι πιο μπελαλίδικα κυρίως λόγω του χρόνου που απαιτείται. Τα κουλουράκια από την άλλη φτιάχνονται πιο γρήγορα και με λιγότερα υλικά.
Οι συνταγές ποικίλουν. Μπορείτε να βρείτε συνταγές με αμμωνία, χωρίς, με ζάχαρη ή μέλι. Συστατικό που δεν λείπει πάντως είναι το βούτυρο μίας και η βουτυρένια γεύση είναι χαρακτηριστικό τους.
Τρεις συνταγές για κουλουράκια της Λαμπρής
Πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία
Υλικά:
- 250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
- 3 αυγά
- 1/2 κιλό ζάχαρη
- 250 γραμμάρια γάλα
- 1/2 φακελάκι αμμωνία
- ξύσμα 1 λεμονιού
- 3 βανίλιες
- 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κρόκους αυγών αραιωμένα με λίγο φρέσκο γάλα
Εκτέλεση:
Βάλτε σε λεκάνη ζυμώματος το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπήστε τα με το μίξερ χειρός να ασπρίσουν. Προσθέστε ένα-ένα τα αυγά εξακολουθώντας το χτύπημα.
Βάλτε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί ελαφρά. Βάλτε το μέσα σε ένα μπολ και διαλύστε μέσα την αμμωνία κρατώντας το μπολ πάνω από την λεκάνη σας γιατί ανακατεύοντας για να διαλυθεί η αμμωνία αφρίζει και μπορεί να σας χυθεί.
Ρίξτε το μίγμα του γάλακτος μέσα στη λεκάνη. Προσθέστε τις βανίλιες και το ξύσμα. Τέλος, ρίξτε το αλεύρι και ζυμώστε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια σας. Φτιάξτε κουλουράκια σε ότι σχέδιο σας αρέσει. Αραδιάστε τα σε ταψί αφού προηγουμένως στρώσετε ένα αντικολλητικό χαρτί, όχι πολύ κοντά το ένα στο άλλο γιατί φουσκώνουν πολύ.
Αλείψτε τα με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα και ψήστε τα στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά περίπου.
Πασχαλινά κουλουράκια χωρίς αμμωνία
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 4 αυγά
- 250 γραμμάρια βούτυρο
- ½ φλιτζάνι γάλα
- ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κιλό αλεύρι
- 4 κουταλάκια του γλυκού baking powder
- 2 βανίλιες
- ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα. Προσθέτουμε το γάλα με το χυμό και το ξύσμα. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά με το μισό αλεύρι και αρχίζουμε να προσθέτουμε αυτό το μείγμα στο άλλο. Βάζουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη όχι πολύ σκληρή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη για ένα τέταρτο να ξεκουραστεί, πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που θέλουμε και τα ψήνουμε στους 180° για 10' -20', ανάλογα με το μέγεθος.
Πασχαλινά κουλουράκια χωρίς ζάχαρη
Μία συνταγή του Άκη Πετρετζίκη, ιδανική για παιδιά και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
- 100 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
- 200 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού
- 250 γραμμάρια μέλι
- 250 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 γραμμάρια μαστίχα
- 1 πρέζα αλάτι
- 30 γραμμάρια κονιάκ
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 100 γραμμάρια γάλα
- 7 γραμμάρια μαχλέπι
- 900 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα μαγειρική
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 2 αυγά, μεσαία
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής εδώ.