Burgers και μπουκίτσες λαχανικών
Είναι ένας καλός τρόπος για να πείθετε τα παιδιά σας να τρώνε περισσότερα λαχανικά. Στα συγκεκριμένα πιάτα τα λαχανικά είναι τόσο λιωμένα που κανείς δεν θα καταλάβει τι είναι αυτό που τρώει. Χρειάζονται περίπου μισή ώρα για την προετοιμασία και το ψήσιμο τους.
Θα χρειαστείτε:
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ κοτσάνι από σέλινο κομμένο
1 μεγάλο καρότο καθαρισμένο και τριμμένο
½ μικρό πράσο, κομμένο σε λεπτά κομμάτια
3 μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου τριμμένη
1 κουταλιά της σούπας σως σόγιας
2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
¼ κούπας φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
2/3 κούπας ψίχα από ψωμί φρέσκο
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο cheddar
5 κουταλιές της σούπας κομματάκια από ψωμί, ή παξιμάδι (αλλά μόνο ψίχα)
2 κουταλιές της σουπας αλεύρι
1 αυγό
2 – 3 κουταλιές λάδι για τηγάνισμα
Ψωμάκια, μαρούλι, ντομάτα, μαγιονέζα για το σερβίρισμα των burgers
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και σωτάρετε τα λαχανικά εκτός από το σκόρδο. Να μείνουν για δέκα λεπτά στη φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο και αφήστε το στη φωτιά, για ένα λεπτό, μετά τη σάλτσα σόγιας και τη ζάχαρη και μαγειρέψτε για ένα λεπτό.
Βάλτε το σε ένα πιάτο και αφήστε το μείγμα να κρυώσει.
Βάλτε τα λαχανικά σε ένα μπολ και αναμείξτε την παρμεζάνα, το ψωμί, τη μαγιονέζα και το cheddar.
Για να φτιάξετε τα burger πάρτε με το κουτάλι μέρος του μείγματος και φτιάξτε το σε σχήμα μπιφτεκιού.
Μπορείτε εάν έχετε μικρά φορμάκια σε σχήματα να κάνετε μπιφτέκια που να μοιάζουν για παράδειγμα με αστέρια.
Ανακατέψτε την υπόλοιπη παρμεζάνα σε ένα πιάτο μαζί με τα ψωμάκια.
Σε ένα άλλο πιάτο ανακατέψτε το αλεύρι με αλατοπίπερο.
Βάλτε το αυγό σε ένα μπολ και χτυπήστε το, στη συνέχεια περάστε το μείγμα με τα λαχανικά από το αλεύρι πρώτα και μετά από το αυγό. Βάλτε το σε ένα τηγάνι και ετοιμάστε το για περίπου πέντε λεπτά.