Φοκάτσια - Συνταγή για το κλασικό ιταλικό ψωμί

Ένα αφράτο ψωμί με σπιτικό προζύμι.

Η φοκάτσια είναι διάσημο ιταλικό ψωμί. Φαίνεται ότι προέρχεται είτε από τους Ετρούσκους της βορειοκεντρικής Ιταλίας είτε από την Αρχαία Ελλάδα. Ανεξάρτητα από την προέλευση της συνταγής της φοκάτσια, η ετυμολογία του ονόματός της φαίνεται πως βασίζεται στις ρωμαϊκές λέξεις «panis» και «focacius» που σημαίνει «ψωμί τζακιού» ή «ψωμί στο κέντρο».

Υλικά

Για το προζύμι

  • 100 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 100 γρ. νερό, χλιαρό (περίπου 35°C)
  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 8 γρ. μαγιά ξηρή

Για τη ζύμη

  • 380 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 260 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 25 γρ. ελαιόλαδο, + 40 γρ. έξτρα για το ταψί
  • 20 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 10 γρ. αλάτι

Για τη σύνθεση

  • 1 κ.γ. ανθό αλατιού
  • 2 κλ. δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα

Για το σερβίρισμα

  • πέστο βασιλικού
  • ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες
  • μοτσαρέλα
  • σαλάμι αέρος
  • ελαιόλαδο
  • πιπέρι , φρεσκοτριμμένο

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο akispetretzikis.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved