Το τουλουμπάκι ή η τουλούμπα είναι ένα παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό που προέρχεται από την Τουρκία και την πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Είναι ατομικές μπουκίτσες που φτιάχνονται από ζύμη που τηγανίζεται και στη συνέχεια σιροπιάζεται. Η τουλούμπα σημαίνει «αντλία» στα τουρκικά από την ιταλική λέξη tromba. Δείτε σε αυτήν τη συνταγή πώς μπορείτε να τα φτιάξετε γεμιστά με κρέμα πατισερί.
Υλικά
Για το σιρόπι
- 400 γρ. νερό
- 600 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι
- 1 στικ κανέλας
- 2 κ.σ. μέλι
- 50 γρ. κονιάκ
Για τα τουλουμπάκια
- 320 γρ. νερό
- 10 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 50 γρ. σπορέλαιο
- 250 γρ. σκληρό αλεύρι
- 1 βανιλίνη
- ξύσμα λεμονιού
- 5 αυγά, μεσαία
- 600 γρ. ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα + έξτρα για τη
- λαδόκολλα
Για την κρέμα πατισερί
- 3 κρόκους, από μεσαία αυγά
- 140 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 500 γρ. γάλα πλήρες
- 50 γρ. κορν φλάουρ
- 1 βανιλίνη
- 50 γρ. βούτυρο
Για το σερβίρισμα
- κουβερτούρα, λιωμένη
- φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο akispetretzikis.com