Το οσομπούκο είναι σπεσιαλιτέ της Λομβαρδίας με μοσχαρίσιο κρέας που συνήθως μαγειρεύται κοκκινιστό με λαχανικά και κρασί. Η λέξη οσομπούκο σημαίνει στα ιταλικά «κόκαλο με τρύπα» (από τις λέξεις osso-κόκαλο και buco-τρύπα) καθώς το κομμάτι κρέατος που χρησιμοποιούμε για τη συνταγή είναι ο μυελός που βρίσκεται στο μπούτι του μοσχαριού ο οποίος έχει τρύπα. Στη συγκεκριμένη εκδοχή μαγειρεύεται με μια αρωματική λευκή σάλτσα και συνοδεύεται από πουρέ γλυκοπατάτας.
Υλικά
- 2 κιλά οσομπούκο, κομμένο σε 4 κομμάτια
- 4-8 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 1 στικ κανέλας
- 50 γρ. κονιάκ
- 50 γρ. λευκό κρασί
- 700 γρ. νερό
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 2 κ.σ. γεμάτες μουστάρδα
- 2 κ.σ. γεμάτες μέλι
- 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
Για τον πουρέ γλυκοπατάτας
- 1,5 κιλό γλυκοπατάτες
- 40 γρ. σιρόπι σφενδάμου
- 100 γρ. βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- θυμάρι, φρέσκο
- πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο akispetretzikis.com