Συνταγή για να φτιάξετε παραδοσιακή κουλούρα του γάμου

Μαργαρίτα Νικολάου

instagram @artopoikilies

Το «κεντητό» ψωμί που μοιράζεται μετά το μυστήριο του γάμου στους καλεσμένους.

Ένα από τα έθιμα που έχουμε στο Καρπενήσι είναι η νυφική κουλούρα ή αλλιώς κουλούρα του γάμου. Πρόκειται για ένα «κεντημένο» ψωμί που φτιάχνεται με αγάπη για το νεόνυμφο ζευγάρι.

Το έθιμο θέλει να «σπάει» την κουλούρα του γάμου στο κεφάλι της νύφης, η πεθερά (αυτό έγινε στη δική μου περίπτωση) και έπειτα το νεόνυμφο ζευγάρι να πετά τα κομμάτια της νυφικής κουλούρας στους καλεσμένους που βρίσκονται στο γαμήλιο τραπέζι.

Ακόμη θυμάμαι τη δική μου κουλούρα. Γειτόνισσες και φίλες της γιαγιάς μου για να με τιμήσουν έφτιαξαν την νεόνυμφη κουλούρα μου. Τριαντάφυλλα, διάφορα κλαδιά, λουλούδια και φύλλα υπήρχαν «κεντημένα» επάνω.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γάμου αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή για τη νυφική κουλούρα. Φτιάξτε τη και εσείς για τον δικό σας γάμο ή για τον γάμο του παιδιού σας, της φίλης σας ή κάποιου συγγενή σας.

Συνταγή για νυφική κουλούρα ή αλλιώς «κεντητή» κουλούρα του γάμου

instagram @artopoikilies

Υλικά:

  • 500 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή (ή χρησιμοποιήστε προζύμι αν έχετε)
  • 1 κ.τ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.τ.γ. αλάτι
  • 1 κ.τ.σ ελαιόλαδο
  • 270 ml χλιαρό νερό
  • 20-30 γραμμάρια μαλακό αλεύρι
  • 1 κ.τ.γ. μαχλέπι

Υλικά για τη ζύμη που θα φτιάξετε τα σχέδια:

  • 250 γραμμάρια αλεύρι
  • λίγο νερό
  • 1 κ.τ.σ. λάδι
  • 1 κ.τ.γ. ξύδι
  • αλάτι

Για την επάλειψη:

2 κ.τ.σ. μέλι

1 μπρίκι νερό

  1. Εκτέλεση:

    Βάλτε στον κάδο όλα τα υλικά μαζί και ζυμώστε με τον γάντζο για 8-9 λεπτά.
  2. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Σκεπάστε τη με μια πετσέτα και αφήστε τη σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί.
  3. Έπειτα βάλτε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό μεγάλο ταψί (που θα έχετε λαδώσει) και απλώστε τη να πάει απ' άκρη σε άκρη.
  4. Αφήστε τη ξανά να φουσκώσει, όσο θα φτιάχνετε τα σχέδια για να «κεντήσετε» τη νυφική κουλούρα.
  5. Φτιάξτε τη ζύμη για τα σχέδια:
  6. Σε ένα μπολ βάλτε το αλεύρι και κάντε μια τρύπα στη μέση.
  7. Ρίξτε μέσα το λάδι, το ξύδι και ζυμώστε με τα χέρια.
  8. Έπειτα σιγά-σιγά και ζυμώνοντας, ρίξτε το νερό. Προσοχή! Μην το ρίξετε αμέσως. Ο λόγος που δεν έχω δοσολογία στο νερό είναι γιατί, θα πρέπει να βάλετε όσο σηκώσει το αλεύρι που έχετε στη λεκάνη.
  9. Μόλις φτιάξετε τη ζύμη, αφήστε τη να ξεκουραστεί, σκεπάζοντας τη με μια νωπή πετσέτα.
  10. Τώρα φτιάξτε τα σχέδια που θέλετε να «κεντήσετε» τη νυφική κουλούρα. Τριαντάφυλλα, άλλα λουλούδια, φύλλα και ό,τι άλλο θέλετε μπορείτε να φτιάξετε για να διακοσμήσετε τη νυφική σας κουλούρα.
  11. Αφού τα ετοιμάσετε, βρέξτε με νερό την κουλούρα και «κολλήστε» τα σχέδια επάνω.
  12. Αφού τελειώσετε με τη διακόσμηση, ζεστάνετε μέσα σε ένα μπρίκι νερό και 2 κ.τ.σ νερό. Ανακατέψτε, αφήστε να κρυώσει και με ένα πινέλο περάστε την κουλούρα σας. (Με αυτόν τον τρόπο θα γυαλίσει και θα γλυκάνει).
  13. Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου (αντιστάσεις) μέχρι να ψηθεί η κουλούρα σας καλά. Στη μία ώρα αν έχει πάρει το επιθυμητό χρώμα, αλλά η κουλούρα δεν έχει ψηθεί ακόμη, σκεπάστε τη με ένα αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει μέχρι να ψηθεί καλά μέσα και έξω.

Σχέδια για νυφική κουλούρα ή αλλιώς κουλούρα του γάμου

Στο Instagram και το Pinterest πολλοί είναι οι χρήστες που έχουν αναρτήσει τις δικές τους νυφικές κουλούρες.

Θαυμάστε τις και εμπνευστείτε.

Η ώρα η καλή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved