Maritozzi - Αφράτα σπιτικά ζυμαράκια γεμιστά με αέρινη σαντιγί

...και πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη!

Maritozzi - Αφράτα σπιτικά ζυμαράκια γεμιστά με αέρινη σαντιγί

Τα maritozzi είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκίσματα της Ρώμης. Πρόκειται για γλυκά σιροπιαστά ψωμάκια τύπου μπριός που γεμίζονται με σαντιγί. Ξεκίνησαν από τους ρωμαϊκούς χρόνους με τη μορφή ενός μακρόστενου ψωμιού με σταφίδες, μέλι και αποξηραμένα φρούτα και τα έτρωγαν κυρίως οι εργάτες.

Στο Μεσαίωνα άλλαξαν μορφή και πολύ συχνά οι σύζυγοι έκαναν δώρο στις γυναίκες τους maritozzi, κρύβοντας μέσα σε αυτά κάποιο χρυσό αντικείμενο όπως δαχτυλίδια. Τον 17ο αιώνα προστέθηκε η σαντιγί φέρνοντας το γλυκό στη σημερινή του μορφή.

Υλικά

Για το προζύμι

  • 80 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 1 κ.σ. ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 120 γρ. γάλα πλήρες, χλιαρό

Για τη ζύμη

  • 350 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 70 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 70 γρ. ηλιέλαιο, + εξτρα για το μπολ
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 βανιλίνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από ½ πορτοκάλι
  • 3 αυγά, μεσαία

Για το σιρόπι

  • 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 120 γρ. νερό
  • 1 στικ κανέλας

Για τη σαντιγί

  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 80 γρ. άχνη ζάχαρη

Για τη σύνθεση

  • 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό

Για το σερβίρισμα

  • άχνη ζάχαρη

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο akispetretzikis.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved