Καρπενησιώτισσα γαρ, αλλά νύφη στα Καλάβρυτα. Κάπως έτσι έχω μάθει ήθη και έθιμα από τον τόπο του άνδρα μου, καθώς επίσης και συνταγές. Μία από αυτές τις συνταγές είναι και η φορμαελόπιτα. Μια πίτα που γίνεται με Καλαβρυτινό τυρί, που ονομάζεται, φορμαέλα.
Η φορμαέλα είναι ένα τοπικό νόστιμο τυρί που μπαίνει σε καλαθάκι και ξηραίνεται στον ήλιο.
Συνταγή για φορμαελόπιτα
Για να φτιάξετε ένα ταψί θα χρειαστείτε:
- 1 μεγάλη φορμαέλα που θα τρίψετε στον τρίφτη
- 2 χωριάτικα φύλλα (ή 4 αν είναι λεπτά)
- 300 ml γάλα
- 4 αβγά
- 1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
- 150 γραμμάρια σιμιγδάλι
- ζάχαρη και λίγη κανέλα για το τέλος
Πώς θα τη φτιάξετε:
- Βάλτε σε μια κατσαρόλα το γάλα και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά.
- Ρίξτε το τυρί και το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Μόλις έχετε μια αρκετά σφιχτή κρέμα, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει λίγο.
- Αν σας βγει αρκετά σφιχτή αραιώστε με λίγο γάλα. Το ίδιο κάνετε αν σας βρει αραιή. Ρίξτε λίγο σιμιγδάλι αν χρειαστεί.
- Προσθέστε τα αβγά ένα-ένα, ανακατέψτε καλά και προσθέστε το ελαιόλαδο.
- Αλατίζετε κατά βούληση, μιας και η φορμαέλα είναι αλατισμένη.
- Λαδώστε το ταψί στρώστε στον πάτο του το ένα φύλλο. (ή δύο αν είναι λεπτά).
- Βάλτε την κρέμα φορμαέλας.
- Σκεπάστε με το άλλο φύλλο.
- Χαράξτε την πίτα σας και αλείψτε τη με λίγο αβγό.
- Ψήστε στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις) για 45-50 λεπτά.
- Μόλις ψηθεί και τα φύλλα πάρουν ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα, βγάλτε τη και σερβίρετέ τη ζεστή.
Μπορείτε να πασπαλίσετε ζάχαρη και κανέλα από πάνω για να την απολαύσετε γλυκιά ή να ανοίξετε στη μέση ένα κομμάτι, να βάλετε ζάχαρη μέσα, να το κλείσετε και να το απολαύσετε.
Μιαμ!