Pinsa Romana - Μια αλλιώτικη εκδοχή της πίτσας από τον Άκη

Η pinsa είναι μια εκδοχή της πίτσας καθώς διαφέρει το ζυμάρι.

Η παραδοσιακή συνταγή της pinsa γίνεται με αλέυρι σόγιας και αλεύρι ρυζιού, η ζύμη είναι ακόμα πιο λεπτή στο κέντρο με αέρινη κρούστα και έχει οβάλ σχήμα. Η λέξη «pinsa» φαίνεται πώς προέρχεται από τη λατινική λέξη «pinsere» που σημαίνει «τεντώνω» και πιθανότατα αναφέρεται στη διαδικασία που γίνεται στη ζύμη, προκειμένου να πάρει αυτό το πολύ λεπτό οβάλ σχήμα. Στη συγκεκριμένη συνταγή τη φτιάχνουμε με σπιτικό τυρί στρατσιατέλα, μορταδέλα και φιστίκια Αιγίνης!

Υλικά:

Για το προζύμι

  • 180 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 2 γρ. ξηρή μαγιά
  • 180 γρ. νερό
  • ½ κ.γ. μέλι

Για τη ζύμη

  • 170 γρ. νερό
  • 220 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 110 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό + έξτρα για το άνοιγμα
  • 2 γρ. ξηρή μαγιά
  • 10 γρ. αλάτι
  • 15 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το μπολ και το ταψί

Για τη σύνθεση

  • 9-12 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 360 γρ. μοτσαρέλα, φρέσκια
  • 12 φέτες μορταδέλα, 400 γρ.
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 15-18 φύλλα βασιλικού
  • 6 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο

Δείτε την εκτέλεση στο Akispetretzikis.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved