Συνταγή για αφράτη και τραγανή μηλόπιτα- κέικ

Ενα πεντανόστιμο γλυκό που μπορείτε να απολαμβάνετε καθημερινά αφού είναι πολύ οικονομικό και χρειάζεται ελάχιστα υλικά!

Υλικά:
5 αυγά
200 γρ αλεύρι
200 γρ. ζάχαρη
2 μεγάλα ξινά μήλα
1 κουταλιά χυμός λεμονιού (προαιρετικά)
βούτυρο για βουτύρωμα φόρμας
κανέλα, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Βάζουμε τον φούρνο να προθερμαίνεται στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Ετοιμάζουμε τα μήλα μας. Τα καθαρίζουμε από τη φλούδα και τα κόβουμε σε μικρές, αλλά όχι μικροσκοπικές, λεπτές φετούλες. Τα πασπαλίζουμε με κανέλα. Αν δεν θέλουμε να μαυρίσουν τα μήλα μας την ώρα που ετοιμάζουμε τη ζύμη, τα ραντίζουμε με χυμό λεμονιού. Αν δεν μας ενδιαφέρει και τόσο αν θα διατηρήσουν το άσπρο τους χρώμα μέσα στο έτοιμο κεϊκ, απλά παραβλέπουμε αυτό το βήμα. Χτυπάμε τα αυγά (ασπράδια μαζί με κρόκους) στο μιξερ μέχρι να γίνουν ένας άσπρος αφρός. Προσθέτουμε τη ζάχαρη μέσα στα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 -3 λεπτά ακόμα. Το καλό χτύπημα των αυγών είναι η μισή επιτυχία της συνταγής.

Αδειάζουμε το μείγμα μέσα σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα. Θα δείτε ότι είναι πολύ εύκολο και δεν θέλει πολύ χρόνο. Το μείγμα πρέπει να γίνει ομοιόμορφο και να μοιάζει με παχύρρευστη κρέμα.
Ρίχνουμε μέσα το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Βουτυρώνουμε τη φόρμα πολύ καλά. Η οικονομία στο βούτυρο μπορεί να μας κοστίσει την εμφάνιση της μηλόπιτας! Με μια κουτάλα βάζουμε στον πάτο της φόρμας λίγη ζύμη. Πρέπει να καλύψουμε την κάτω επιφάνεια αλλά όχι να γεμίσουμε τη φόρμα μέχρι τη μέση! Απλώνουμε από πάνω τα μισά μήλα. Με την κουτάλα ρίχνουμε πάνω στα μήλα την μισή από τη ζύμη που έμεινε. Απλώνουμε τα υπόλοιπα μήλα και ρίχνουμε την υπόλοιπη ζύμη.

Ψήνουμε το κεϊκ μας στο φούρνο για 50-60 λεπτά στη μεσαία θέση. Μέχρι να περάσουν τα 50 λεπτά δεν ανοίγουμε τον φούρνο, όσο κι αν μας τρώει η περιέργεια! Η ζύμη αυτή φουσκώνει μόνη της χωρίς μπεϊκιν αλλά είναι πολύ ευαίσθητη στην αλλαγή θερμοκρασίας! Από πάνω πρέπει να δημιουργηθεί μια ελκυστική ρόδινη κρούστα και η οδοντογλυφίδα πρέπει να βγαίνει όχι εντελώς στεγνή (δεν γίνεται γιατί τα φρούτα έχουν την φυσική υγρασία τους) αλλά χωρίς ίχνη ρευστής άψητης ζύμης.

Πηγή: sintagespareas.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved