Πόσο νερό πρέπει να πίνουν τα παιδιά; (πίνακας με ml και αναλογίες σε ποτήρια)

Πόσο νερό πρέπει να πίνουν τα παιδιά ανά ηλικία και φύλο.

Τόνια Καραγιάννη
Πόσο νερό πρέπει να πίνουν τα παιδιά; (πίνακας με ml και αναλογίες σε ποτήρια)
Bigstock

Το ανθρώπινο σώμα, αποτελείται στο μεγαλύτερο του ποσοστό από νερό. Το 60% του βάρους ενός άνδρα αποτελείται από νερό ενώ, στις γυναίκες αποτελεί το 50-55% του βάρους κι αυτό γιατί οι γυναίκες έχουν συνήθως, περισσότερο λίπος. Στα νεογέννητα, το νερό μπορεί να αποτελέσει μέχρι και το 75% του βάρους τους.

Βασικό συστατικό καθώς, συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού όπως: η μεταφορά θρεπτικών συστατικών, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η πέψη των τροφών κ.α. Για να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι το νερό και η ισορροπία της ποσότητας στο σώμα μας σκεφτείτε ότι, το 70% του εγκεφάλου, των νεφρών, των μυών, της καρδιάς και των ματιών μας αποτελούνται από νερό! Και για το λόγο αυτό, τα όργανα και ο οργανισμός εν γένει, δυσλειτουργούν από τη μειωμένη πρόσληψη του.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουν τα παιδιά καθημερινά –Τι ισχύει για τα μωρά

Καθημερινά, χάνουμε μεγάλο μέρος του νερού μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα, των ούρων και των κοπράνων. Ιδιαίτερα σε συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας ή κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας οι απώλειες του νερού αυξάνονται ακόμη περισσότερο. Επομένως, κατανοούμε ότι η αποκατάσταση αυτών των απωλειών είναι πολύ σημαντική.

nero-paidia.jpg

Το νερό στα παιδιά καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος σε σχέση με τους ενήλικες. Ο κίνδυνος αφυδάτωσης επομένως, είναι ιδιαίτερα αυξημένος κατά την ηλικία αυτή καθώς, τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση μιας και όταν ασχοληθούν με μια δραστηριότητα συνήθως, ξεχνάνε να πιούν νερό!! Βέβαια, είναι και πιο ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες.

Δεν περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό. Η δίψα αποτελεί ένδειξη αφυδάτωσης. Είναι επομένως, σημαντικό να αναγνωρίζονται τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης όπως είναι η κούραση, ο πονοκέφαλος, η ξηροστομία, η μυϊκή αδυναμία και η ζαλάδα και, να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, από τους γονείς αλλά και πολύ σημαντικό στο σχολείο από τους εκπαιδευτικούς.

Πόσο νερό όμως πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά;

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη υγρών για ένα παιδί εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και περιλαμβάνουν την ηλικία, το φύλο, το βάρος, και βέβαια, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας του παιδιού σε συνδυασμό, με τις περιβαλλοντικές συνθήκες (θερμοκρασία και υγρασία) που επικρατούν.

Η συνολική ποσότητα νερού που ενδεικτικά θα πρέπει να προσλαμβάνουν τα παιδιά αφορά το νερό που προέρχεται τόσο από τα υγρά που καταναλώνουν την ημέρα όσο και, από τα τρόφιμα.

Για υγιή παιδιά σε μη ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες (όχι ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία και υγρασία) η ποσότητα νερού που θα πρέπει να προσλαμβάνουν είναι:

pinakas-nero-ana-hlikia.jpg

Πόσα όμως ποτήρια υγρών αντιστοιχούν ώστε, να καλύπτονται οι παραπάνω ανάγκες (εκτός από το νερό που προσλαμβάνεται μέσω τροφίμων);

Στα μικρότερα παιδιά αντιστοιχούν περίπου 4-5 ποτήρια υγρών ενώ, για τα μεγαλύτερα, όπως είναι οι έφηβοι, μπορεί να χρειαστεί να καταναλώνουν μέχρι και 10 ποτήρια (υπολογίστε ότι κάθε ποτήρι αντιστοιχεί σε 200-250ml υγρού).

Εννοείται, ότι τα παιδιά όταν κάνουν κάποιου είδους δραστηριότητα, θα πρέπει να καταναλώνουν επιπλέον νερό πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά το τέλος της δραστηριότητας ειδικά όταν αυτό, γίνεται σε θερμό περιβάλλον. Στόχος είναι η πρόσληψη περίπου 1,5 με 2 ποτήρια υγρών για κάθε 15 με 20 λεπτά άσκησης.

Τα παιδιά σας μπορεί να μην πίνουν αρκετό νερό

Happy Little Girl Drink Clean Mineral Water

Ποια είναι όμως τα ιδανικά υγρά για παιδιά;

Το νερό αποτελεί την καλύτερη επιλογή καθώς, ενυδατώνει χωρίς να παρέχει ενέργεια ή να βλάπτει την οδοντική υγιεινή.

Το γάλα επίσης, αποτελεί μια καλή επιλογή καθώς, προσφέρει εκτός από ενυδάτωση και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη D.

Tα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (αναψυκτικά με ζάχαρη, οι χυμοί, ειδικά όσοι έχουν πρόσθετη ζάχαρη) καλό θα είναι να αποφεύγονται να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες καθώς, εκτός από ενυδάτωση μπορεί παράλληλα να συμβάλλουν και στην αύξηση του βάρους αλλά και, να οδηγήσουν στην ανάπτυξη τερηδόνας.

Επίσης, τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι αλλά και ,ορισμένα ενεργειακά ποτά, με μια ήπια διεγερτική δράση, καλό θα είναι να αποφεύγονται καθώς, μπορεί να κάνουν τα παιδιά ευερέθιστα.

Είναι το ανθρακούχο νερό καλό για τα παιδιά;

Εκτός όμως από τα υγρά που προσφέρουν ενυδάτωση, υπάρχουν και αρκετά τρόφιμα που προσφέρουν επαρκή ποσότητα νερού. Συνεπώς το νερό δεν το πίνουμε μόνο αλλά, μπορούμε να το ΄΄φάμε΄΄κιόλας!! Τρόφιμα πλούσια σε νερό, όπως είναι διάφορα τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορούν να προσφέρονται συχνά στα παιδιά, ώστε και αυτά να ενισχύσουν την ενυδάτωση τους και παράλληλα να προσφέρουν και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Το καρπούζι, το πεπόνι, το μαρούλι, το κολοκυθάκι, το αγγούρι είναι κάποια από αυτά.

Water tracker για γονείς και παιδιά - Δωρεάν εκτύπωση

Πώς θα ελέγχετε αν το παιδί σας πίνει αρκετό νερό; Δεν έχετε παρά να εκτυπώσετε το παρακάτω water tracker και με έναν μαρκαδόρο, στυλό ή ξυλομπογιά να σημειώνετε κάθε ποτήρι νερό που πίνει μέσα στην ημέρα το παιδί σας. Κάντε την κατανάλωση νερού παιχνίδι και βοηθήστε το παιδί σας να πιει περισσότερο νερό απ' ό,τι συνήθως.

programma-poso-nero-pinei-to-paidi-kathe-mera-dorean-ektiposi.jpg

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Armstrong, L. E., & Johnson, E. C. (2018). Water Intake, Water Balance, and the Elusive Daily Water

Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ

Δρ. Τόνια Καραγιάννη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Διαιτολογικό Γραφείο
a: Σπ. Σπυρίδη 3, Βόλος
p: +30 2421303674 m: +30 6947827831
e-mail: toniakaragianni@gmail.com
Web: www.toniakaragianni.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved