Gazpacho: Πώς θα φτιάξετε την παραδοσιακή κρύα σούπας της Ισπανίας
Ένα δροσερό και καλοκαιρινό φαγητό.
Το gazpacho (γκασπάτσο) είναι μια παραδοσιακή κρύα σούπας της Ισπανίας με βάση την ντομάτα ή άλλα ωμά λαχανικά ή φρούτα. Συνηθίζεται να τρώγεται πολύ το καλοκαίρι από τους κατοίκους της Ανδαλουσίας ως δροσιστικό πιάτο.
Ετυμολογικά η λέξη gazpacho προέρχεται από την ένωση της λατινικής λέξης "gaspa", που σημαίνει κατάλοιπο ή θραύσμα, και τη λέξη "atxo" που σημαίνει σούπα στα Μοζαράμπικ. Στη συγκεκριμένη εκδοχή, την απογειώνουμε συνοδεύοντάς τη με ένα ταρτάρ λαχανικών!
Υλικά
Για το ταρτάρ λαχανικών
- 1 ντομάτα
- 1/2 κρεμμύδι
- 1/2 αγγούρι
- 1/2 κόκκινη πιπεριά
- 5 γρ. βασιλικό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σούπα gazpacho
- 1 κιλό ντομάτες
- 1 κρεμμύδι
- 1 αγγούρι
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 πιπεριά τσίλι
- 1 σκ. σκόρδο
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξίδι, από κόκκινο κρασί
- 200 γρ. ψωμί για τοστ, χωρίς κόρα
- 5 γρ. δυόσμο, φρέσκο
- 10 γρ. βασιλικό, φρέσκο
- 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.γ. μπούκοβο, προαιρετικά
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- λάδι βασιλικού
- πιπέρι
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο akispetretzikis.com