Στριφτά κριτσίνια με σουσάμι - Φτιάξτε τα για κολατσιό και όχι μόνο
Κανένα παιδί δεν λέει όχι σε νόστιμα σουσαμένια κριτσίνια.
Τα σουσαμένια κριτσίνια δεν λείπουν από κανένα σπίτι αυτή την περίοδο που τα σχολεία έχουν ανοίξει και οι κουζίνες των μαμάδων έχουν πάρει «φωτιά» από τα μαγειρέματα: πρωινό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό, σνακ, κολατσιό.
Υπάρχουν κάποιες συνταγές που οι μαμάδες τις φτιάχνουν πολλές φορές και δεν είναι άλλες από τους λουκουμάδες με ζάχαρη, τα pretzel , τα κέικ, τα κεκάκια, τα τυροπιτάκια και φυσικά τα κριτσίνια.
Ακόμη και τα κριτσίνια βέβαια μπορείτε να τα φτιάξετε στο σπίτι.
Σπιτικά κριτσίνια για όλες τις ώρες (vid)
Για να τα φτιάξετε...
- θα πρέπει να ετοιμάσετε τη ζύμη
- να την απλώσετε με έναν πλάστη
- να απλώσετε και από τις δυο πλευρές αυγό
- να πασπαλίσετε με σουσάμι (ή και παπαρουνόσπορο)
- να κόψετε
- να στρίψετε τα κριτσίνια σας
- και τέλος να τα ψήσετε.
Ακολουθούν αναλυτικά τα υλικά, η διαδικασία παρασκευής καθώς επίσης και βίντεο που δείχνει βήμα-βήμα όλη τη διαδικασία.
Κολατσιό για το σχολείο: Μπανανοκριτσίνια
Υλικά:
για τη ζύμη:
- 150 γραμμάρια βούτυρο/μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 125ml νερό
- 1 αυγό
- 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3-4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (θα βάλετε 3 και αν χρειαστεί προσθέστε σιγά σιγά και άλλο αλεύρι παρακολουθώντας τη ζύμη)
για την επάλειψη:
- 2 κρόκους αυγών
- σουσάμι
(στο βίντεο από τη μία πλευρά της ζύμης χρησιμοποιείται παπαρουνόσπορος)
Πώς θα φτιάξετε τα στριφτά σουσαμένια κριτσίνια
- Βάλτε σε ένα μπολ το νερό, το αυγό, το αλάτι και ανακατέψτε.
- Προσθέστε το αλεύρι και το βούτυρο εναλλάξ.
- Θα πρέπει να ζυμώσετε τη ζύμη σας τουλάχιστον 5 λεπτά.
- Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάστε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και βάλτε για μισή ώρα στο ψυγείο
- Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη, αλευρώστε τον πάγκο, ανοίξτε με έναν πλάστη τη ζύμη.
- Δεν πρέπει να είναι ούτε λεπτή, ούτε χοντρή.
- Χτυπήστε τους κρόκους και με ένα πινέλο περάστε τη μία πλευρά της ζύμης.
- Πασπαλίστε μπόλικο σουσάμι και με τον πλάστη σας πιέστε να πάει παντού και να κολλήσει.
- Αναποδογυρίστε τη ζύμη και ακολουθήστε τα ίδια βήματα και για την άλλη πλευρά.
- Αφού έχετε βάλει σουσάμι σε όλη τη ζύμη, με ένα μαχαίρι κόψτε σε στικς.
- Στρίψτε τα και βάλτε τα σε ταψί που έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών Κελσίου για 20 λεπτά και μετά χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150 βαθμούς Κελσίου.
- Μόλις γίνουν τραγανά βγάλτε τα και απολαύστε τα.