Δημιουργικές συνταγές για να αξιοποιήσετε τα φαγητά που περισσεύουν

Μαργαρίτα Νικολάου
Bigstock

Συνταγές για να αξιοποιήσετε ό,τι περισσεύει.

Μην αφήνετε τίποτα να πάει χαμένο με μερικές από τις συνταγές που βρήκαμε για να αξιοποιήσετε ό,τι περισσεύει. Φτιάξτε γλυκά, σνακ, ζυμαρικά και πολλά άλλα.

Αυγοφέτες (french toast) - 4 διαφορετικές απολαυστικές συνταγές

Τσουρεκάκια

Αγοράσατε τσουρέκι για πρωινό ή για κολατσιό των παιδιών στο σχολείο. Δεν το αποθηκεύσατε σωστά, αφήσατε λίγο την σακούλα ανοιχτή και ξεράθηκε. Πώς να το φάτε χωρίς να το πετάξετε; Μα φυσικά βουτώντας το σε αυγό και φτιάχνοντας τις πιο νόστιμες αυγόφετες. Το τσουρέκι θα ανακτήσει το χαμένο του άρωμα και εσείς θα έχετε φτιάξει ένα νόστιμο απογευματινό ή πρωινό για την οικογένειά σας. Δείτε τη συνταγή της Ρούλας Ρέβη εδώ.

Κέικ μπαγιάτικο

Δεν χρειάζεται να πάει στον κάδο των σκουπιδιών το μπαγιάτικο κέικ. Απλά φτιάξτε νόστιμα cake pops ή τρουφάκια. Δείτε εδώ μια συνταγή.

Συνταγές για παιδιά: Φτιάξτε cake pops σε ένα λεπτό (βίντεο)

Κοτόπουλο

Φτιάξτε τις πιο νόστιμες πένες (ή ό,τι άλλο ζυμαρικό θέλετε στον φούρνο) με κοτόπουλο που περίσσεψε. Βράστε τα μακαρόνια και έπειτα βάλτε τα σε ένα ταψί. Ψιλοκόψτε το κοτόπουλο και ρίξτε το μέσα. Έπειτα προσθέστε μια πιπεριά και λίγο αλατοπίπερο. Προσθέστε μια κουταλιά πελτέ μαζί με ελαιόλαδο και ανακατέψτε. Πασπαλίστε με τυρί που λιώνει και ψήστε στον φούρνο.

Ρύζι

Αν περίσσεψε ρύζι μπορείτε να φτιάξετε πολλά πράγματα με αυτό, αντί να το πετάξετε. Για παράδειγμα φτιάξτε φακές και σερβίρετε ένα νόστιμο φακόρυζο. Αν πάλι θέλετε μια εναλλακτική συνταγή, δεν έχετε παρά να φτιάξετε μια νόστιμη σαλάτα. Προσθέστε κινόα, μια μικρή πιπεριά κομμένη σε κύβους, τόνο, κρεμμύδι, την αγαπημένη σας σος και θα έχετε μια νόστιμη και θρεπτική σαλάτα έτοιμη στο λεπτό.

Κεφτεδάκια

Αν έμειναν στην κατσαρόλα κοκκινιστά κεφτεδάκια μπορείτε να ετοιμάσετε με αυτά νόστιμα σάντουιτς. Αν πάλι περίσσεψαν απλά κεφτεδάκια που τηγανίσατε ή ψήσατε στον φούρνο δεν έχετε παρά να φτιάξετε μια νόστιμη σάλτσα, να τα βάλετε μέσα και να τα σερβίρετε με μακαρόνια ή πατάτες τηγανιτές.

Χωριάτικη σαλάτα

Αν σας περίσσεψε χωριάτικη σαλάτα μην την πετάξετε. Με αυτή μπορείτε να φτιάξετε μια νόστιμη σάλτσα για μακαρόνια ή για ό,τι άλλο φαγητό χρειάζεστε τομάτα και κρεμμύδι. Χωρίστε τη φέτα, τις ελιές και το αγγούρι (αν είχατε βάλει μέσα) και βάλτε σε ένα μπλέντερ τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και το ζουμί με το ελαιόλαδο. Πολτοποιήστε τη και χρησιμοποιήστε τη.

Φέτα

Αν σας περίσσεψε φέτα από τη σαλάτα, μη τη βάλετε πάλι στο τάπερ, τρίψτε τη στο βραδινό και φτιάξτε μια νόστιμη ομελέτα ή μερικά γρήγορα πιτάκια χωρίς φύλλο ή ζυμάρι. Δείτε εδώ μια συνταγή.

Ψωμί

Αν το ψωμί σας ξεράθηκε ή μπαγιάτεψε αρκετά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το αξιοποιήσετε ώστε να μην καταλήξει στον κάδο των σκουπιδιών.

Φτιάξτε κρουτόν: Κόψτε το ψωμί σε κύβους. Βάλτε τους σε ένα μπολ και προσθέστε λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, καπνιστή πάπρικα, σκόνη σκόρδου και γενικότερα ό,τι μπαχαρικό και αρωματικό θέλετε. Ανακατέψτε με τα χέρια. Στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί, απλώστε τα και ψήστε μέχρι να ψηθούν. Αποθηκεύστε τα και προσθέστε τα σε σαλάτες και σούπες.

Βάλτε το στα μπιφτέκια: Αν προσθέτετε ψωμί στα μπιφτέκια ή τα κεφτεδάκια, μουλιάστε το σε λίγο γάλα ή νερό, στύψτε το καλά και βάλτε το μέσα στη ζύμη. Αν πάλι δεν το χρησιμοποιήσετε την ίδια στιγμή, απλά βάλτε το στην κατάψυξη και χρησιμοποιήστε το τη μέρα που θα έχετε στο πρόγραμμά σας μπιφτέκια ή κεφτεδάκια.

Φτιάξτε τρίμμα για πανάρισμα: Ψήστε τις φέτες και μόλις φρυγανιστούν βάλτε τις στο μούλτι. Τρίψτε τις και έτσι έχετε έτοιμο τρίμμα για πανάρισμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved