#FoodInfo - Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους σπόρους τσία

Είναι αδύνατον να μην έχει πάρει κάτι το αυτί σας για τους σπόρους τσία μιας και πλέον έχουν κατακλείσει την ελληνική αγορά;

Ξέρετε ότι οι σπόροι τσία είναι μια τροφή που θεωρούταν βασική για τους αρχαίους Αζτέκους και τους Μάγια; Μάλιστα, η λέξη «chia» στη γλώσσα των Μάγια σημαίνει «δύναμη» και προφανώς σχετίζεται με την ενέργεια που παρείχαν οι σπόροι στους πολεμιστές εκείνα τα χρόνια. Πάμε να δούμε μαζί ποια είναι τα διατροφικά τους οφέλη:

  1. Είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε φυτικές ίνες με μόλις 3 κουταλιές της σούπας να δίνουν περίπου 12 γραμμάρια διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών, ποσότητα που καλύπτει το 50% των ημερήσιων αναγκών μιας γυναίκας. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο ενισχύουν την υγεία και τη λειτουργικότητα του εντέρου, αλλά παράλληλα βοηθούν στη διαχείριση του βάρους κρατώντας μας χορτάτους και εξισορροπούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
  2. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απίστευτα σημαντικά για το σώμα μας και οι σπόροι chia αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ενός εξ αυτών, του α-λινολενικού οξέος (ALA). Σκεφτείτε πως μόνο μία κουταλιά της σούπας φτάνει για να καλύψει το 85% των ημερήσιων αναγκών μας σε ωμέγα-3! Αυτά τα λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Φαίνεται επίσης να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του οξειδωτικού στρες και να προστατεύουν τους ιστούς μας από βλάβες και δυσλειτουργίες.

Διαβάστε περισσότερα στο akis_petretzikis

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved