
Η αλήθεια είναι ότι μέσα από το site μας σας έχουμε δώσει πολλές συνταγές για ζύμη πίτσας, αλλά τις τελευταίες μέρες οι χρήστες του διαδικτύου, χειροκροτούν τη ζύμη για πίτσα του Jamie Oliver.
«Αν τη φτιάξετε, σίγουρα δεν θα φτιάξετε άλλη συνταγή ποτέ ξανά», λένε και ξανά λένε και κάπως έτσι αποφασίσαμε να τη μοιραστούμε μαζί σας για να τη φτιάξετε και εσείς.
Τραγανή σπιτική ζύμη για πίτσα

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
- 800 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί ή αλεύρι τύπου ‘00’
- 200 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Το τοπ tip του Jamie Oliver: «Αυτή η ζύμη φτιάχνεται καλύτερα με ιταλικό αλεύρι τύπου 00,, το οποίο είναι πιο λεπτόκοκκο από το κανονικό αλεύρι και θα δώσει στη ζύμη σας μια απίστευτα λεία υφή. Αναζητήστε το στα ιταλικά ντελικατέσεν και στα καλά σούπερ μάρκετ. Αν χρησιμοποιήσετε λευκό αλεύρι ψωμιού αντί αυτού, βεβαιωθείτε ότι είναι ένα δυνατό αλεύρι με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, καθώς αυτό θα μετατραπεί σε μια υπέροχη, ελαστική ζύμη. Ανακατέψτε λίγο σιμιγδάλι για λίγο χρώμα και γεύση, αν θέλετε».
Πώς θα φτιάξετε τη ζύμη για πίτσα του Jamie Oliver

- Κοσκινίστε το αλεύρι και το αλάτι σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και κάντε μια λακκούβα στη μέση.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το λάδι σε 650 ml χλιαρό νερό και αφήστε το για λίγα λεπτά, στη συνέχεια ρίξτε το νερό στη λακκούβα που κάνατε στο αλεύρι σας.
- Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, φέρνετε το αλεύρι σταδιακά από τα πλάγια και το ανακατεύετε μέσα στο υγρό. Συνεχίστε να ανακατεύετε, τραβώντας μεγαλύτερες ποσότητες αλεύρου και όταν όλα τα υλικά αρχίσουν να δένουν, ανακατέψτε το υπόλοιπο αλεύρι με τα καθαρά, αλευρωμένα χέρια σας.
- Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια λεία, ελαστική ζύμη.
- Τοποθετήστε τη μπάλα της ζύμης σε ένα μεγάλο μπολ με αλεύρι και αλευρώστε το πάνω μέρος της.
- Σκεπάστε το μπολ με ένα υγρό πανί και τοποθετήστε το σε ένα ζεστό δωμάτιο για περίπου μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος.
- Βγάλτε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε την λίγο για να βγάλετε τον αέρα με τα χέρια σας. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε αμέσως ή να τη διατηρήσετε, τυλιγμένη σε μεμβράνη, στο ψυγείο (ή στην κατάψυξη) μέχρι να τη χρειαστείτε.
- Αν τη χρησιμοποιήσετε αμέσως, χωρίστε τη ζύμη σε τόσες μικρές μπάλες όσες οι βάσεις για πίτσες που θέλετε να φτιάξετε - αυτή η ποσότητα ζύμης είναι αρκετή για να φτιάξετε περίπου έξι έως οκτώ μεσαίες πίτσες.
- Καλό είναι να ανοίγετε τις πίτσες περίπου 15 έως 20 λεπτά πριν τις ψήσετε.
- Μην τις ανοίγετε και τις αφήνετε να μένουν για λίγες ώρες - αν θέλετε να τις έχετε έτοιμες, ανοιχτές, είναι προτιμότερο να τις αφήνετε, καλυμμένες με μεμβράνη, στο ψυγείο.